Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Παπανδρέου: Ή το ΠΑΣΟΚ ή χάος


Τη μετατροπή της εκλογικής αναμέτρησης σε μετωπική σύγκρουση με την αντιπολίτευση και σε δημοψηφισμα για την κυβερνητική πολιτική, καθώς και την προσωπική του εμπλοκή του πρωθυπουργού στις εκλογές σηματοδοτεί άρθρο-παρέμβαση του κ. Γ. Παπανδρέου στο «Βήμα της Κυριακής». Εν τω μεταξύ, οι περισσότερες κυριακάτικες εφημερίδες κάνουν λόγο για πρόωρες εκλογές, ιδίως σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος για την κυβέρνηση, με την «Καθημερινή» να αναφέρει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Όπως αναλύει σε άλλες στήλες ο Σ. Κούλογλου, το κυβερνητικό εγχείρημα, αν δεν αποτελεί σπασμωδική απάντηση στις αρνητικές δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, είναι παρακινδυνευμένο και οι εκλογές θα αποτελέσουν πιθανότατα την απαρχή πολιτικών εξελίξεων.
«Η βαρύτητα της ψήφου στις 7 Νοεμβρίου αποκτά πλέον και βαθύτερο πολιτικό περιεχόμενο: οι πολίτες θα δώσουν ξεκάθαρο στίγμα για το πού θέλουν να πάει η χώρα. Μπορεί να έχουμε διανύσει ήδη μεγάλη απόσταση από το χείλος του γκρεμού στο οποίο είχαμε βρεθεί, αλλά η προσπάθεια δεν έχει τελειώσει. Ο συναγερμός δεν έχει λήξει», τονίζεται στο άρθρο. «Βρισκόμαστε στο κομβικό σημείο όπου αποφασίζουμε είτε ότι συνεχίζουμε μπροστά, όχι μόνο για τη σωτηρία αλλά και για την αναμόρφωση της χώρας μας, για να χτυπήσουμε δηλαδή τα αίτια της κρίσης, είτε ότι πάμε πάλι πίσω, στη χρεοκοπία».
«Η ώρα των πολιτών δεν ανάγεται χρονικά μόνο στις επόμενες εθνικές εκλογές του 2013»,γράφει ο κ.Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι «στις εκλογές συγκρούονται τελείως διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις.Οι πολίτες, καλούνται να επιβεβαιώσουν την αποφασιστικότητά τους για αλλαγές. Τη βούλησή τους να στηρίξουν και να συμμετάσχουν σε αυτές. Μπορούμε να στείλουμε μαζί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τα μέσα και προς τα έξω ότι συνεχίζουμε την πορεία μπροστά. Όλοι οι Έλληνες συναισθάνονται τη βαρύτητα της ψήφου στις 7 Νοεμβρίου. Είναι ένα αποφασιστικό βήμα στην πορεία μας για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, την παρακμή και την υπανάπτυξη. Και δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να την ανακόψει», τονίζει στο άρθρο του ο πρωθυπουργός.
«Η χρονική στιγμή της διενέργειας των περιφερειακών εκλογών και η ευθεία αμφισβήτηση από την αξιωματική αντιπολίτευση της πορείας του Έθνους και του λαού για τη σωτηρία και την αναμόρφωση της χώρας προσδίδουν εκ των πραγμάτων στις επικείμενες εκλογές χαρακτήρα αναμέτρησης με πολύ μεγάλη σημασία», επισημαίνει, ρίχνοντας το γάντι στην ΝΔ.
Εν τω μεταξύ,σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», ο Γιώργος Παπανδρέου έχει αναφέρει σε συνομιλητές του ότι εξετάζει «σοβαρά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών», ώστε να ζητήσει «ανανέωση της λαϊκής εντολής», σε περίπτωση επικράτησης της «αντιμνημονιακής ψήφου». Ο πρωθυπουργός φέρεται να βρίσκεται σε δύσκολη θέση, προσθέτει η εφημερίδα, καθώς σε περίπτωση που από τις αυτοδιοικητικές εκλογές εκφραστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια τότε θα υπάρξει αδυναμία λήψης των πρόσθετων μέτρων που προβλέπει το Μνημόνιο.
Η βαρύτητα που έχουν αποκτήσει πλέον οι αυτοδιοικητικές εκλογές για την κυβέρνηση είναι εύκολο να αναγνωσθεί τόσο από την προεκλογική ενεργοποίηση του Γιώργου Παπανδρέου, που πριν από λίγο καιρό υποστήριζε ότι οι εκλογές είναι απλά και μόνο για την αυτοδιοίκηση, όσο και από τα διλήμματα που θέτουν τα κυβερνητικά στελέχη, όπως «συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ή πτώχευση».
Παράλληλα, η εφημερίδα Real News γράφει πως ο Γιώργος Παπανδρέου «θα στήσει κάλπες σε περίπτωση καθαρής ήττας στις αυτοδιοκητικές εκλογές», Η εφημερίδα επικαλείται κορυφαία κυβερνητική πηγή, η οποία φέρεται να δήλωσε πως «από τη στιγμή που τίθεται το δίλημμα και εν συνεχεία, υπάρξει στις 7 Νοεμβρίου πολιτική αποδοκιμασία της κυβέρνησης, περιθώρια μη προσφυγής στις κάλπες δεν υπάρχουν».
Ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να είναι κατηγορηματικά αντίθετος τόσο στην πρόκληση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, όσο και στο ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας, πριν από τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών.
Μάλιστα, πληροφορίες της εφημερίδας «Real News», αναφέρουν ότι αν το ΠΑΣΟΚ αναδειχθεί σε πρώτο κόμμα σε εθνικές εκλογές, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας, με δυνάμεις που θα προκύψουν στη νέα Βουλή και «θα κινούνται στην ίδια στρατηγική κατεύθυνση». Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως αν το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πρώτο κόμμα τότε ο Γιώργος Παπανδρέου θα αποχωρήσει από πρόεδρος του κόμματος. Σημειώνεται ότι εδώ και καιρό κυκλοφορούν σενάρια περί ανάληψης από τον πρωθυπουργό υψηλόβαθμης θέσης στον ΟΗΕ ή στην Ε.Ε.

Απο:www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: