Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Διχάζει η προτεινόμενη αναθεώρηση της Συνθήκης

Απο: www.tvxs.gr
Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που διεξάγεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες θα τεθεί η γαλλογερμανική πρόταση για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας. Η πρόταση συναντά αντιδράσεις από αρκετές χώρες, αλλά και την Ευρωπαία Επίτροπο Ρέντινγκ, η οποία την χαρακτήρισε «ανεύθυνη».
Υπερασπιζόμενη ενώπιον του γερμανικού Κοινοβουλίου της πρότασης αλλαγής της συνθήκης της Λισαβόνας, καθιστώντας αυστηρότερους τους κανονισμούς δημοσιονομικής πειθαρχίας, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε πως «Είναι αλήθεια: μια γαλλο-γερμανική συμφωνία δεν είναι το παν στην Ευρώπη. Όμως είναι επίσης αλήθεια ότι χωρίς συμφωνία ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, δεν είναι δυνατό να γίνουν πολλά πράγματα».
Οι Γαλλία και η Γερμανία είναι «εντελώς ανεύθυνες που βάζουν στο τραπέζι χίμαιρες με νέες συνθήκες. Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν λαμβάνονται στη Ντοβίλ», ήταν η απάντηση της Ευρωπαίας Επιτρόπου αρμόδιας για θέματα Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει ανάγκη να αλλάξουμε τις συνθήκες για να αλλάξουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας και ευτυχώς». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε να κρατήσει αποστάσεις από τις δηλώσεις της Ρέντινγκ.
Και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κοινή πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας για τη μεταρρύθμιση του συμφώνου σταθερότητας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε έτοιμος να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας περιορισμένης αλλαγής της συνθήκης της ΕΕ για να αποκτήσει η ευρωζώνη ένα δίχτυ χρηματοπιστωτικής ασφάλειας, αλλά απέκλεισε τη γερμανική ιδέα για την επιβολή πολιτικών κυρώσεων στα κράτη με υπερβολικά υψηλά ελλείμματα ή χρέος. «Το βρίσκω απαράδεκτο η αλλαγή της συνθήκης να εξυπηρετεί στην ελάττωση των δικαιωμάτων ψήφου», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.
Για «λάθος ιδέα σε λάθος χρόνο» έκανε λόγο ο πρόεδρος Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν, ο οποίος πρόσθεσε ότι γνωρίζει δύο τρεις χώρες οι οποίες είναι αποφασισμένες να πουν όχι σε αυτή την πρόταση και υπογράμμισε πως μία τέτοια απόφαση απαιτεί ομοφωνία.
Ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πιερ Λελούς χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κριτική της Ευρωπαίας Επιτρόπου. «Δε μπορώ να αφήσω αναπάντητα ορισμένα ακατάλληλα σχόλια, τα οποία δημοσιεύονται στο Die Welt, από μία Ευρωπαία Επίτροπο που είναι πλέον γνωστή στη Γαλλία, και φαίνεται αποφασισμένη να συνεχίσει την τιμωρία της εναντίον της χώρας μας, που επεκτείνεται τώρα και στη Γερμανία», σημείωσε ο κ. Λελούς, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Γερουσία πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Αντιθέτως, ο επικεφαλής των οικονομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιούργκεν Σταρκ υποστήριξε την ανάγκη να υιοθετηθούν αυτόματες κυρώσεις κατά των χωρών της ευρωζώνης με μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα.
Λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Μάρι Κιβινιέμι τάχθηκε υπέρ μιας αλλαγής της ευρωπαϊκής συνθήκης αν αυτό είναι απαραίτητο για να τεθεί σε εφαρμογή ένας «μόνιμος μηχανισμός» βοήθειας για τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη ζώνη του ευρώ.
Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνουν τον «χαμηλότερο δυνατό» προϋπολογισμό για την ΕΕ το 2011, ώστε να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι η Ένωση διαχειρίζεται με υπευθυνότητα τα οικονομικά της.
Ο Κάμερον απηύθυνε την έκκληση αυτή στη διάρκεια τηλεφωνικών συνομιλιών που είχε με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες την παραμονή της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, συνεχίζοντας την εκστρατεία του, που έρχεται σε αντίθεση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που ζήτησε να αυξηθούν κατά 6% οι δαπάνες της ΕΕ για τον επόμενο χρόνο.
Ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του ΕΣΚ
«Το μήνυμα μας είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης, του ελληνικού λαού, της πορείας οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας της χώρας μας, αλλά και της βούλησης όλων μας να συνεχίσουμε τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές, για να μπορεί η Ελλάδα να είναι μια ισχυρή χώρα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες.
Αναφερόμενος στις συζητήσεις για τις κυρώσεις, σημείωσε: «εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν ήδη κυρώσεις στη Συνθήκη της Λισσαβόνας, μπορούν να ενισχυθούν, αλλά η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου, είναι κάτι για το οποίο εμείς είμαστε αρνητικοί», θεωρώντας πως μια τέτοια εξέλιξη «υπονομεύει τελικά και τη δημοκρατική βούληση των πολιτών μας και των λαών».
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ.Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ύστερα από αίτημα του τελευταίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: