Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

"Αναδιάρθρωση" στα χρέη των δήμων

Tροπολογία με την οποία ρυθμίζονται τα χρέη των ΟΤΑ και των Περιφερειών κατέθεσαν χθες οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομικών και Παιδείας. Η ρύθμιση προβλέπει αύξηση των χρόνων αποπληρωμής ως και 25 χρόνια, μείωση επιτοκίων και τη λήψη νέου δανείου έως τις 31/12 από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών».

Όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών, με την τροπολογία «δίνεται η δυνατότητα στο Δ.Σ. του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων να ρυθμίζει οφειλές από δάνεια που έχει χορηγήσει στους δήμους και τις πρώην κοινότητες ή τους καθολικούς διαδόχους αυτών, καθώς και στις Περιφέρειες, κατόπιν αιτήσεώς τους». Ειδικότερα, ρυθμίζεται το σύνολο των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις δανειακές συμβάσεις, δηλαδή κεφάλαιο, τόκοι, τόκοι υπερημερίας, και λοιπές επιβαρύνσεις με ταυτόχρονη τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών αυτών με συνομολόγηση νέου δανείου για τον σκοπό αυτό.

Επιπλέον, στην ίδια τροπολογία, αναφορικά με το ζήτημα της μεταφοράς μαθητών από τον τόπο διαμονής τους στο σχολείο φοίτησης, παρατείνεται η ισχύουσα μεταβατική ρύθμιση έως το τέλος του τρέχοντος σχολικού έτους, οπότε και θα τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα μεταφοράς με ευθύνη των δήμων.

ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: