Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

«Όχι» στη λιτότητα «ναι» στην επανίδρυση της Ε.Ε. λέει η Ευρωπαϊκή Αριστερά

Έλεγχο του δημοσίου χρέους, διαγραφή μεγάλου μέρους του σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μετακύληση του κόστους στις τράπεζες περιλαμβάνει το σχέδιο πρότασης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την έξοδο από την κρίση το οποίο παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.  

Η αριστερή πρόταση μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την απορρόφηση μέρος των εθνικών δημόσιων χρεών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τη νομισματική εξουσία της για τη χρηματοδότηση έργων και στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας. 
Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, προτείνει επίσης να υπάρξει δημόσιος έλεγχος των τραπεζών προκειμένου να υπάρξει λαϊκός έλεγχος της οικονομίας, των πιστωτικών και επενδυτικών επιλογών αλλά και των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, που δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την κερδοσκοπία αλλά για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. 
Μέσα στις προτεραιότητες της Ευρωπαίκής Αριστεράς, είναι μεταξύ άλλων ο αγώνας ενάντια στα μέτρα λιτότητας και τις αποκρατικοποιήσεις, η επίτευξη μιας ριζικής ανακατανομής πλούτου και ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. 
Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισηγητική του ομιλία, «αυτή είναι η ώρα της αλληλεγγύης και της επανίδρυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: