Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Ξεκίνησε να τρέχει ο διεθνής διαγωνισμός για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου


Η εκκίνηση του Διεθνούς Διαγωνισμού για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που σηματοδότησε η δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Προκαταρκτική Προκήρυξης, αποτέλεσε το περιεχόμενο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στην Τρίπολη.
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι η πρώτη Περιφέρεια που θα αποκτήσει ολοκληρωμένη διαχείρισης στερεών αποβλήτων μέσα από διεθνή διαγωνισμό ανοιχτό σε όλες τις περιβαλλοντικά φιλικές τεχνολογίες» δήλωσε ο κ. Τατούλης υπενθυμίζοντας ότι υλοποιείται πλέον η προεκλογική του δέσμευση, που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Δράσης της Νέας Πελοποννήσου και κάνει λόγο, πέρα της διενέργειας Διεθνούς Διαγωνισμού, για όρους που αποτελούν καινοτομία και διασφαλίζουν την υψηλή ποιότητα του αποτελέσματος στην υλοποίηση του έργου από την φάση των προδιαγραφών μέχρι την παράδοση του.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σημείωσε ο Πέτρος Τατούλης, «αντιμετωπίζει τα περισσότερα προβλήματα μετά την Περιφέρεια Αττικής και για χρόνια δεν υπήρχε καμία πολιτική που να δίνει λύση. Σήμερα κλείνει ένας χρόνος από τότε που γνωστοποιήσαμε το Σχέδιο Δράσης μας στους πολίτες και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που μετά από ευρεία διαβούλευση με όλες τις δομές της Περιφέρειας για τη μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση, συναίνεση και συνεργασία, πραγματοποιούμε ένα απραγματοποίητο όνειρο μέχρι τώρα», δήλωσε ο κ Τατούλης.
Για να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα, ανέφερε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, έγιναν τέσσερα βήματα. «Πρώτον, έγινε ευρύτατη διαβούλευση με όλες τις δομές της Περιφέρειας με ανοιχτές διαδικασίες. Δεύτερον, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις με τη διυπουργική επιτροπή, εγκρίθηκε το δικό μας σχέδιο, το οποίο εφαρμόζεται αυστηρά σε συνέπεια με ότι έχει εξαγγελθεί και μάλιστα αποτελεί και πρότυπο και για τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας. Τρίτον, η Περιφέρεια Πελοποννήσου μετά από διαρκείς επαφές με την τις αρμόδιες υπηρεσίες Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέτασε και επέλυσε όλα τα τεχνικά προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν σε έναν τόσο σύνθετο διεθνή διαγωνισμό. Τέταρτον, από την 1η Ιουλίου 2011 η Αιρετή Περιφέρεια απέκτησε τα απαραίτητα εργαλεία για την διεξαγωγή του διαγωνισμού που μέχρι τότε ήταν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δηλαδή την ευθύνη υλοποίησης του ΕΣΠΑ και την ευθύνη για τις τεχνικές υπηρεσίες.»
Ο κ. Τατούλης, επεσήμανε ότι το σχέδιο αυτό είναι σε απόλυτη συνέπεια με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και ότι η αποτελεσματικότητά του εξασφαλίζεται από τους όρους, τους κανόνες και τα χρονοδιαγράμματα του διεθνή διαγωνισμού.
Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι στην πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας οι υποψήφιοι και ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορούν να συμβάλουν με τις προτάσεις τους μέσω του διαδικτύου στον ιστότοπο της Περιφέρειας έως τις 10 Οκτωβρίου. Η δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, δηλαδή η υποβολή υποψηφιότητας από πιθανούς επενδυτές θα γίνει μετά από 1 έως 3 εβδομάδες (έως τις 31 Οκτωβρίου)
Η πρόταση πρέπει να είναι ανοιχτή σε όλες τις τεχνολογίες, τις καινοτομίες και να παράγει τους ελάχιστους δυνατούς ρύπους, όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να προβλεφθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα όσον αφορά το κόστος. Πρέπει να προασπιστεί το δημόσιο συμφέρον των πολιτών και των φορέων μεγιστοποιώντας το κοινωνικό όφελος. Τέλος, πρέπει το υπόλειμμα της διαχείρισης να είναι το μικρότερο δυνατό σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.
Ο κ. Τατούλης υπογράμμισε ότι τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε άλλες περιπτώσεις, όπως της Κερατέας, δεν θα υπάρξουν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, γιατί κατά τη διαδικασία έχει ληφθεί υπόψη η διεθνής εμπειρία. Το κομβικό πλεονέκτημα είναι ότι το σχέδιο και η τεχνολογία θα επιλεγεί από διεθνή επιτροπή. Χαρακτήρισε την προκήρυξη «τεχνική» και πρόσθεσε ότι ο διεθνής χαρακτήρας της αποτελεί εχέγγυο τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων.
Ολοκληρώνοντας ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης είναι «ότι από τη στιγμή που θα επιλεγεί ο ανάδοχος θα αναλάβει από την πρώτη στιγμή και την ευθύνη προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων».

ΠΗΓΗ: ppel.gov.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: