Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

κούρεμα στο 50% - Εκτός αγορών για άλλα 10 χρόνια η Ελλάδα

Αποφάσισαν το πρωί, ύστερα από 8 ώρες συζητήσεων - Θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με το IIF για τις λεπτομέρειες

«Κλείδωσε» το κούρεμα στο 50%

Εκτός αγορών για άλλα 10 χρόνια η Ελλάδα - Στέλνουν επιτόπιο εποπτικό μηχανισμό για όσο διαρκέσει το πρόγραμμα
Σε συμφωνία με τις τράπεζες για κούρεμα της τάξης του 50 % του ελληνικού χρέους κατέληξαν ηγέτες των 17 κρατών μελών της ευρωζώνης έπειτα και από τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα. Ο στόχος -τον οποίο υπέδειξε πριν τη Σύνοδο η Άνγκελα Μέρκελ- είναι να περικοπεί το ελληνικό χρέος κατά 100 δισ. ευρώ και να φτάσει στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020. Οι λεπτομέρειες του προγράμματος θα καθοριστούν κατόπιν διαπραγματεύσεων με το IIF. Για όσο διαρκέσει το πρόγραμμα η Κομισιόν σε συνεργασία με την τρόικα θα δημιουργήσουν επιτόπιο εποπτικό μηχανισμό για τη χώρα μας.
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, το νέο δάνειο προς την Ελλάδα θα ανέλθει στα 100 δισ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται και τα 30 εκατ. ευρώ τα οποία θα δοθούν ως ενίσχυση προς της ελληνικές τράπεζες.
Οι διαπραγματεύσεις για το πακέτο αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους, ώστε το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα να τεθεί σε ισχύ μέχρι το 2012.
Οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν να αναβαθμίσουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τα 250 δισ. από το EFSF θα αυξηθούν με στόχο να φτάσει στο ένα τρισ. ευρώ και οι πόροι του θα χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους.
Παράλληλα, αποφάσισαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την τρόικα, να δημιουργήσει έναν επιτόπιο εποπτικό μηχανισμό, περιλαμβανομένης της εμπλοκής εθνικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι "θα εργαστούν σε στενή και συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα για την παροχή συμβουλών και βοήθειας προκειμένου να διασφαλίσουν την έγκαιρη και πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Προβλέπεται ότι οι εμπειρογνώμονες θα συνδράμουν την τρόικα αξιολογώντας τη συμβατότητα των μέτρων που θα λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του προγράμματος". Ο νέος αυτός ρόλος θα περιγράφεται στο Μνημόνιο.
Όσον αφορά στις τράπεζες αποφασίστηκε οι χώρες της Ευρωζώνης να παράσχουν υποστήριξη ύψους 30 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα.
Ακόμη, σύμφωνα με το ανακοινωθέν η Ελλάδα δεσμεύεται να γίνει χρήση των εσόδων του προγράμματος “Ηλιος” και άλλων εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις κατά 15 δισ. ευρώ στη μείωση του χρέους και στην αποκατάσταση της δυνατότητας δανειοδότησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Μεταξύ των μέτρων, που προβλέπονται στη συμφωνίαγια την ενίσχυση της κοινής δημοσιονομικής πειθαρχίας της νομισματικής ένωσης, είναι "η υιοθέτηση από κάθε κράτος-μέλος κανόνων για το ισοζύγιο του προϋπολογισμού, ενσωματώνοντας μέχρι το τέλος του 2012 το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης στη νομοθεσία τους, κατά προτίμηση σε συνταγματικό επίπεδο ή κάτι ανάλογο".
Ο διευθύνων σύμβουλος του IIF Τσαρλς Νταλάρα σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ανέφερε: "Εκ μέρους της ιδιωτικής επενδυτικής κοινότητας, το IIF συμφωνεί να εργαστεί μαζί με την Ελλάδα, τις αρχές της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ για την ανάπτυξη μιας συγκεκριμένης εθελοντική συμφωνία για τη σταθερή βάση, με ονομαστική έκπτωση 50%, στα ομόλογα που κατέχουν οι ιδιώτες, με τη στήριξη του πακέτου των 30 δισ. ευρώ".
Ωστόσο, ο Νταλάρα επισήμανε ότι οι ειδικοί όροι και οι προϋποθέσεις του εθελοντικού PSI θα συμφωνηθούν το επόμενο διάστημα και θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα και δυναμικά. Η δομή των νέων ελληνικών αξιώσεων θα πρέπει να στηριχθεί σε όρους και προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν ότι η απώλεια για τους επενδυτές θα είναι σύμφωνη με την εθελοντική συμφωνία, πρόσθεσε.
Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι σε θέση να επιστρέψει και πάλι στις αγορές το 2021. "Αν καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις γρήγορα, (μια επιστροφή στις αγορές) δεν θα γίνει σε 10 χρόνια, θα γίνει πολύ πιο γρήγορα".
Σε δηλώσεις του ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι στόχος της Γαλλίας ήταν "να αποφύγει ένα δράμα στην περίπτωση της Ελλάδας" και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τελικά αυτό απεφεύχθη. Επισήμανε ότι το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους αφορά όλες τις τράπεζες που έχουν ελληνικά ομόλογα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη συρρίκνωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020.
Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι η ευρωζώνη στάθηκε στο "ύψος των προσδοκιών" και "έκανε αυτό που έπρεπε για το ευρώ" συμφωνώντας σε ένα τεράστιο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους.
Την ικανοποίησή τους για την απόφαση εξέφρασαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπεϊ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο τελευταίος επισήμανε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν η νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα να οριστικοποιηθεί έως το τέλους του 2011.

Σαμαράς: Εκλεισε ο κύκλος της κυβέρνησης

«Οι υπεύθυνοι του σημερινού ναυαγίου δεν μπορούν να παριστάνουν άλλο τους ναυαγοσώστες, ο κύκλος αυτής της κυβέρνησης έκλεισε» δήλωσε ο Αντ. Σαμαράς, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτήρισε τις αποφάσεις στις Βρυξέλλες ως τη "μεγαλύτερη απόδειξη της αποτυχημένης πολιτικής" της κυβέρνησης.

"Η κυβέρνηση πρέπει να αναλογιστεί πως 4 φορές πανηγύρισε που μας έσωσε" είπε αναφερόμενος στην υπογραφή του μνημονίου (τον Μάιο του 2010), τη συμφωνία για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής (τον Μάρτιο του 2011), την υπογραφή του μεσοπρόθεσμου και την προηγούμενη απόφαση  της Συνόδου Κορυφής (τον Ιούλιο του 2011). "Με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου η κυβέρνηση έλεγε πως μπήκε πάτος στο βαρέλι... τώρα πανηγυρίζει για το 'κούρεμα' του χρέους που μέχρι πριν λίγο καιρό απέκλειε κατηγορηματικά" είπε ο Αντ. Σαμαράς.

Αναφέρθηκε στην εξέλιξη του χρέους, που κατά τις προβλέψεις θα αντιστοιχεί στο 120% του ΑΕΠ στο τέλος της δεκαετίας, λέγοντας πως "η κυβέρνηση όχι μόνο μάς έφερε 2 χρόνια φοροεπιδρομών και λιτότητας αλλά χωρίς ίχνος ντροπής τολμά και πανηγυρίζει πως σε 9 χρόνια θα μας φτάσει στο 2009 και μάλιστα με πολύ χειρότερες συνθήκες και αφού θα έχει εκποιηθεί μεγάλο μέρος της δημόσιας περιουσίας".

Ο Αντ. Σαμαράς έκανε λόγο για δικαίωση των θέσεων του κόμματός του, προσθέτοντας πως "όλα εξαρτώνται από ένα πράγμα, να τεθεί ως προτεραιότητα η ανάκαμψη και για να συμβεί αυτό πρέπει να αλλάξει η πολιτική που εφαρμόζεται". Οικονομία και κοινωνία "δεν αντέχουν άλλα 9 χρόνια φτώχειας και κατάρρευσης" σχολίασε.

Παπαρήγα: Η πτώχευση αποφασίστηκε, όλα τ' άλλα είναι κοροϊδία

«Αποφασίστηκε η πτώχευση και όλα τα αλλά είναι κοροϊδία», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα αναφερόμενη στη χθεσινή συμφωνία των Βρυξελλών και καταλόγισε θράσος στον πρωθυπουργό το «να πει ότι ο ελληνικός λαός συμφωνεί με τα μέτρα». Η χθεσινή απόφαση είναι «ελεγχόμενη πτώχευση που κατά τη γνώμη μας μπορεί να εξελιχθεί και σε ανεξέλεγκτη πτώχευση» είπε σε συνέντευξη τύπου για τις αποφάσεις της Συνόδου.
Επεσήμανε πως πρόκειται για ένα συμβιβασμό με τους εκπροσώπους των τραπεζών που δεν θα δώσει λύση στην κρίση χρέους και θα επιβραδύνει κι άλλο την ανάπτυξη.
Όπως υποστήριξε βαθαίνει ο ανταγωνισμός εντός της Ένωσης με διαμόρφωση δύο πόλων, που συμφωνούν μεταξύ τους μόνο για να τσακίσουν τους λαούς.
Για τις τράπεζες είπε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρηματοδοτηθούν με 30 δισ. και πως "ενδεχομένως από το παράθυρο να πάρουν κι άλλα". Το ότι θα μεγαλώσει η κρατική παρέμβαση δεν λέει τίποτα, είπε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: "Και 100% να ήταν οι τράπεζες στο κράτος την ίδια πολιτική θα είχαν απέναντι στον λαό, αλλά, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός πια σαφέστατα. η μερική κρατικοποίηση θα οδηγήσει στην εξυγίανση των τραπεζών. Τα σπασμένα του κουρέματος θα τα πληρώσει ο λαός και τα μερίδια των τραπεζών θα δοθούν σε τράπεζες χωρών της ΕΕ και ενδεχομένως όχι μόνο".
Κάλεσε δε τον ελληνικό λαό "να έχει την άμεση ετοιμότητα για αντεπίθεση" και σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τόνισε ότι "οι εκλογές πρέπει να γίνουν για το λαό ένα εφαλτήριο" και "να τσακίσει εκλογικά το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία"

Τσίπρας: Βαθύτερα στην ύφεση οδηγούν οι αποφάσεις της Συνόδου

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής δεν οδηγούν στην ανάπτυξη αλλά βυθίζουν την Ελλάδα βαθύτερα στην κρίση, επισήμανε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. τσίπρας.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του νυχτερινού μαραθωνίου διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε πως τον τελευταίο 1,5 χρόνο "έχουν πέσει έξω στις προβλέψεις τους περισσότερες από 5 φορές" και πρόσθεσε.
"Η κυβέρνηση Παπανδρέου, παντελώς απούσα από τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις, προσπαθεί τώρα να μας παρουσιάσει ως παράδεισο όλα όσα επί δύο χρόνια ξόρκιζε ως κόλαση. Δυστυχώς αποδείχτηκε ότι όλες της οι επιλογές ήταν εγκληματικές και μας οδήγησαν τελικά στην ουσιαστική χρεοκοπία" είπε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτωντας ότι: "Μας έβαλαν στην εθνική περιπέτεια με χρέος στο 115% του ΑΕΠ και στην καλύτερη περίπτωση θα μας βγάλουν φτωχούς, διαλυμένους, ταπεινωμένους με χρέος 120%. Ποιος να τους εμπιστευτεί πως θα πέσουν μέσα στις προβλέψεις τους;".

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε πως οι αποφάσεις της Συνόδου "δεν οδηγούν στην ανάπτυξη" καθώς "βασίζονται σε λάθος συνταγή".

Είναι "αναγκαία η διαγραφή του χρέους για υλοποίηση μιας άλλης πολιτικής, είναι δώρον άδωρον αν πρόκειται να συνεχιστεί μια πολιτική ύφεσης και κοινωνικής κατεδάφισης".



Δεν υπάρχουν σχόλια: