Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Την εκτη δοση την πηρανε! Εμεις τι θα παρουμε;

Το παραμυθι πως αν δεν κυκλοφορησει το χρημα τους δεν θα εχουμε λεφτα για συνταξεις κοστισε την εργασια σε χιλιαδες δημοσιους υπαλληλους που απολυθηκαν χωρις αποζημιωση και με επιδομα ανεργιας λιγο πανω απο των υπολοιπων.
Για να δουμε λοιπον που θα πανε τα λεφτα;

απο : ΑΥΓΗ 
“Αν δεν παίρναμε την 6η δόση, δεν θα είχαμε λεφτά για τους τόκους και τα χρεωλύσια, όχι για τους μισθούς και τις συντάξεις”: Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος της Κ.Ο, του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε χθεσινή του συνέντευξη στο ρ/σ “Βήμα” και, επεξηγώντας τη θέση του, μίλησε για τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού βάσει των οποίων μέχρι το τέλος του '12 το δημόσιο ταμείο θα λάβει περίπου 12 δισ. από φορολογικά έσοδα. Και συνέχισε: “Οι μισθοί και οι συντάξεις είναι περίπου 3,8 δισ., τα ασφαλιστικά ταμεία άλλα 3 δισ., ενώ τα φορολογικά έσοδα 12 δισ. Άρα λοιπόν λεφτά για τους μισθούς και τις συντάξεις υπάρχουν. Δεν υπάρχουν λεφτά για τους τόκους και για τα χρεωλύσια”. Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η 6η δόση χρησιμοποιείται ως “εργαλείο εκβιασμού” από τους πιστωτές και την ελληνική κυβέρνηση, ενώ για μια ακόμη φορά αρνήθηκε το δίλημμα που θέτει ο πρωθυπουργός για “ευρώ ή χάος”, επισημαίνοντας: “Αν το δίλημμα είναι ευρώ της κοινωνικής λεηλασίας ή δραχμή της κοινωνικής καταστροφής, εμείς δεν επιλέγουμε ούτε το ένα ούτε το άλλο. Εμείς δεν θέλουμε την κοινωνική καταστροφή, αλλά την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη, μια άλλη προοπτική”. Κληθείς να σχολιάσει την επιστολή Σαμαρά υπενθύμισε όσα έλεγε όλες τις προηγούμενες μέρες, ότι δηλαδή δεν έχει σημασία η υπογραφή, αλλά “η διάπραξη του εγκλήματος”, όπως χαρακτηρίζει την ψήφιση της δανειακής σύμβασης. “Μιλώ για έγκλημα, διότι δένει χειροπόδαρα τον ελληνικό λαό για τις επόμενες δεκαετίες” υποστήριξε αναφερόμενος στην υπαγωγή του ελληνικού χρέους στο αγγλοσαξονικό δίκαιο, το οποίο λειτουργεί προς όφελος του πιστωτή. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είπε, τέλος, ότι αφού η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου είναι στον αέρα, “ο ιδρυτικός σκοπός της κυβέρνησης έχει εκλείψει”.

“Πρώτο βήμα το ευρωομόλογο”
“Πρώτο βήμα για την αλλαγή των ευρωπαϊκών Συνθηκών” χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης την έκδοση ευρωομολόγου. Σε συνέντευξή του στο ρ/σ “Στο Κόκκινο 105,5” υποστήριξε ότι η διεκδίκηση ευρωομολόγου μπορεί να έχει “τεράστια αξία”, καθώς “αποτελεί μια δομική αλλαγή, διότι απονομιμοποιεί την πολιτική της λιτότητας”. Και συνέχισε: “Μπορεί αυτή τη στιγμή η κα Μέρκελ να προσπαθεί να το εντάξει στη δικιά της λογική ή εν πάση περιπτώσει να το βάλει σαν αντάλλαγμα για τη συνέχιση μιας πολιτικής λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως συνηθίζουν να τη λένε οι κυρίαρχες δυνάμεις. Αλλά στην ουσία η εφαρμογή του ευρωομόλογου δεν είναι τίποτε άλλο από την εγγύηση πια από έναν κεντρικό οργανισμό, δηλαδή την ΕΚΤ, του συνόλου των δημοσίων χρεών των κρατών - μελών. Ουσιαστικά σπάει τη μέχρι τώρα δομή και την αρχιτεκτονική της Ευρώπης”.
---------------------------------------------------------
“Αν δεν παίρναμε την 6η δόση, δεν θα είχαμε λεφτά για τους τόκους και τα χρεωλύσια, όχι για τους μισθούς και τις συντάξεις”:
Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος της Κ.Ο, του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε χθεσινή του συνέντευξη στο ρ/σ “Βήμα” και, επεξηγώντας τη θέση του, μίλησε για τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού βάσει των οποίων
μέχρι το τέλος του ’12 το δημόσιο ταμείο θα λάβει περίπου 12 δισ. από φορολογικά έσοδα.
Και συνέχισε:
“Οι μισθοί και οι συντάξεις είναι περίπου 3,8 δισ.,
τα ασφαλιστικά ταμεία άλλα 3 δισ.,
ενώ τα φορολογικά έσοδα 12 δισ.
Άρα λοιπόν λεφτά για τους μισθούς και τις συντάξεις υπάρχουν.
Δεν υπάρχουν λεφτά για τους τόκους και για τα χρεωλύσια”.

 ---------------------------------------------------------

Τεράστια πολιτική απάτη ο εκβιασμός για την 6η Δόση: θα τα μοιραστούν οι τράπεζες μεταξύ τους!

Του *Νίκου Κοτζιά, από την Ελευθεροτυπία

Σύμφωνα με την ειδική διεθνή εταιρεία συμβούλων δανειοδοτήσεων TFMA, τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ της επόμενης δόσης, για την οποία μας εκβιάζουν, θα διανεμηθούν ως εξής: 19% θα πάνε στο ελληνικό Δημόσιο, 23% σε έλληνες κατόχους ομολόγων, κύρια ελληνικές τράπεζες, 18% στην ΕΚΤ.
Τέλος, το υπόλοιπο 40% θα πάει σε αλλοδαπούς επενδυτές, κύρια σε γερμανικές και γαλλικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα βρίσκεται εκβιαζόμενη για μια δόση δανείων τα οποία κατά το 81% θα επιστραφούν ως τοκοχρεολύσια στους δανειστές, ενώ το ελληνικό Δημόσιο θα λάβει το 19%. Πρόκειται για τον πλήρη παραλογισμό: μας εκβιάζουν οι δανειστές μας που θα λάβουν τα 4/5, αντί να τους «εκβιάζουμε» εμείς που θα τους τα δώσουμε μόλις τα λάβουμε!

Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν τα δύο τελευταία έτη. Το 2009 και το 2010 το 86,4% των δανείων που έχουμε λάβει χρησιμοποιήθηκαν για πληρωμή τοκοχρεολυσίων.
Η τρέλα δεν είναι μόνο ότι πληρώνουμε χρέη που δεν είναι όλα νόμιμα, αλλά ότι μας εκβιάζουν προκειμένου να «αποκτήσουμε» τη δυνατότητα αποπληρωμής τους! Δίνουμε κυριαρχία. Ευνουχίζουμε κανόνες δημοκρατίας. Πήγαμε σε βαθιά ύφεση. Ενα εκατομμύριο άνεργοι. Και όλα αυτά για να έχουμε «το δικαίωμα» να τους πληρώνουμε δανειζόμενοι με βαρείς όρους.
Η ακολουθούμενη από Βερολίνο και Βρυξέλλες τακτική είναι η ίδια με εκείνη που ασκήθηκε απέναντι στη νικημένη Γερμανία μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε, οι Γάλλοι και άλλοι σύμμαχοί τους, σε αντίθεση με τις αντιλήψεις των ΗΠΑ, επεδίωξαν να τιμωρήσουν και να πειθαρχήσουν τη Γερμανία με μέτρα που την οδήγησαν σε μεγάλη ανεργία, ύφεση και υπερχρέωση. Οι αποζημιώσεις που υποχρεώθηκε η Γερμανία να πληρώσει για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ανέρχονταν σε 325 σημερινά δισεκατομμύρια ευρώ. Η αποπληρωμή τους τέλειωσε μόλις το 2010! Το χρέος αυτό, αποτέλεσε σημαντική αιτία υπονόμευσης της δημοκρατίας στη Γερμανία και επέτρεψε την κυριαρχία του ναζισμού.
Οι Αμερικάνοι, όπως και οι Γάλλοι, διδάχθηκαν από τη λάθος αντιμετώπιση της Γερμανίας και γι' αυτό μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αντί να επιλέξουν την ουσιαστική διάλυση της Γερμανίας, όπως ήταν η αρχική τους σκέψη, στήριξαν τελικά τη σταθερότητά της συμβάλλοντας στο «οικονομικό θαύμα» της Γερμανίας. Η διαφορά συμπεριφοράς των νικητών ανάμεσα στον Α' και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν ότι είχαν, πλέον, αντιληφθεί ότι η λύση δεν ήταν η τιμωρία, δεν ήταν η πειθάρχηση της Γερμανίας με εξοντωτικά μέτρα, αλλά η ενσωμάτωσή της σε ένα συνολικότερο σύστημα. Η ανάγκη υποστήριξης της ανάπτυξή της. Το συμπέρασμα που εξήγαγαν, ότι για τα λάθη της ηγεσίας της Γερμανίας, ορθότερα για τα εγκλήματά της, δεν έπρεπε να τιμωρηθεί ο γερμανικός λαός ως σύνολο, αλλά κύρια οι ηγέτες της.
Σε αντίθεση, όμως, με ό,τι θετικό συνέβη για τη Γερμανία μετά το 1945, παρά τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε, η Γερμανία απαιτεί σήμερα τη συλλογική τιμωρία του ελληνικού λαού, ενώ διευκολύνεται στα αυτοκρατορικά της σχέδια από την ηγεσία της χώρας που ευθύνεται για ό,τι συνέβη. Αυτό δείχνει ότι οι ελίτ της Γερμανίας, εγκλωβισμένες σε έναν βαθύ οικονομικό εθνικισμό έχουν πλήρως τυφλωθεί και δεν έχουν διδαχτεί ούτε καν από την ίδια την Ιστορία.
 
Νίκος Κοτζιάς είναι συγγραφέας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς


Δεν υπάρχουν σχόλια: