Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Τα 258 «ναι» στην εξαθλίωση της κοινωνίας

Της ΡΕΝΑΣ ΔΟΥΡΟΥ* 

πηγη: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακριβώς 258 φορές ακούστηκε την Τρίτη τα μεσάνυχτα στη Βουλή, η γνώριμη φράση «ναι σε όλα». 258 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό που παρουσίασε ο μη εκλεγμένος πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος.
«Ναι σε όλα», ακουγόταν μονότονα μέσα στην αίθουσα της Βουλής, που άδειαζε ασυνήθιστα γρήγορα, σαν οι βουλευτές που ξεστόμιζαν τις τρεις αυτές λέξεις, να βιάζονταν να εγκαταλείψουν τον «τόπο του εγκλήματος». Λίγη σημασία έχουν όμως οι προθέσεις.
Τα «ναι σε όλα» είναι που μετράνε, γιατί όπως παραδέχθηκε και ο κ. Παπαδήμος «η μπόρα θα έχει διάρκεια». Δεν πρόκειται βεβαίως για φυσικό φαινόμενο. Αλλά για το αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών, στις οποίες συνέβαλε στο παρελθόν ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος και τις οποίες αποδέχονται σήμερα, πέρα από τον ίδιο και οι κ.κ. Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης, ως την επιβαλλόμενη «συνταγή» της τρόικας. Μια «συνταγή» καταφανώς αποτυχημένη, αφού έχει χρειαστεί να αλλάξει πέντε (!) φορές και που στηρίζεται σε προβλέψεις που «δεν υιοθετούνται στην Ευρώπη, αλλά σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής», όπως υποστήριξε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάσς του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής.
Αλλά οι 258 εκώφευσαν. Και είπαν «ναι σε όλα»…
-Ναι στη λιτότητα.
-Ναι στη συνέχιση της επιβολής της άδικης, οριζόντιας φορολογίας στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
-Ναι στις συστηματικές περικοπές των όποιων κοινωνικών παροχών.
-Ναι στην κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων.
-Ναι στην αύξηση της ανεργίας.
-Ναι στην εργασιακή εφεδρεία
-Ναι στην ακόμη μεγαλύτερη μείωση των μισθών και των συντάξεων.
-Ναι στη συρρίκνωση των δημόσιων επενδύσεων.
-Ναι στην ακύρωση της κάθε είδους παροχής υγείας.
-Ναι στην κατάργηση της δημόσιας παιδείας.
-Ναι σε άπιαστους στόχους όπως αυτός της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος.
-Ναι στην υπαγορευόμενη πολιτική από δανειστές και αγορές.
-Ναι στην επιτήρηση από την τρόικα.
-Ναι στους εκβιασμούς των δανειστών, των αγορών και των κερδοσκόπων.
-Ναι στην απώλεια στην εθνικής κυριαρχίας.
Οι εθνοπατέρες και εθνομητέρες μπορούν πλέον να κοιμούνται ήσυχοι. Συμφώνησαν να πουν «ναι σε όλα», ακόμη κι εκείνοι που θα καταψήφιζαν τον προϋπολογισμό αν τον κατέθετε μια κυβέρνηση Παπανδρέου (της Νέας Δημοκρατίας)! Συμφώνησαν, και οι 258, μετά λόγου γνώσεως, χωρίς επιφυλάξεις ή αντιρρήσεις, στην κοινωνική καταβαράθρωση των Ελλήνων και των Ελληνίδων, στην ισοπέδωση της κοινωνίας. «Άξιοι» λοιπόν οι 258 κύριοι και κυρίες του «ναι σε όλα». Εγκαταλελειμένοι στην εξαθλίωση οι πολίτες. Βίοι αποκλίνοντες…
* Μέλος της Πολ. Γραμματείας του ΣΥΝ, υπεύθυνη για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: