Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Ανθρώπινα δικαιώματα SOS

πηγη: ΑΥΓΗ
Του Πάνου Τριγάζη*


Περισσότερο από κάθε προηγούμενη χρονιά, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς, αλλά για εγρήγορση και κινητοποίηση των λαών και πολιτών του κόσμου. Σε πολλές χώρες και περιοχές της γης, τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται βάναυσα από δικτατορικά καθεστώτα και το ίδιο το δικαίωμα στη ζωή πλήττεται από πολέμους καθώς και από την εξάπλωση της πείνας και της φτώχειας. Σε τεράστια πληγή για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως εξελίσσεται η σημερινή πρωτόγνωρη παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, η οποία συνοδεύεται από μια βάρβαρη νεοφιλελεύθερη επιδρομή κατά των κοινωνικών δικαιωμάτων, τα οποία είχαν κατακτηθεί μέσα από αιματηρούς αγώνες των εργαζομένων στη διάρκεια του περασμένου αιώνα.
Στη χώρα μας, οι μνημονιακές πολιτικές οδηγούν την οικονομία όλο και βαθύτερα στην ύφεση, την κοινωνία σε απόγνωση, την ανεργία και τη φτώχεια στα ύψη, τη δημοκρατία σε βαθιά κρίση, που εκφράζεται με ωμές παραβιάσεις του Συντάγματος της χώρας μας και με την ένταση του κρατικού αυταρχισμού.


Έκκληση υπέρ του Μανώλη Κυπραίου

Προς επιβεβαίωση της διαπίστωσης αυτής αξίζει να αναφέρουμε ότι η Διεθνής Αμνηστία συμπεριέλαβε στον φετινό «Παγκόσμιο Μαραθώνιο Γραμμάτων», διά του οποίου ζητά από υποστηρικτές της σε όλο τον κόσμο να αναλάβουν δράση υπέρ συγκεκριμένων προσώπων που είναι θύματα παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, την περίπτωση του δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου, ο οποίος έχασε την ακοή του από αστυνομική επίθεση με χειροβομβίδα κρότου λάμψης στη διάρκεια διαδηλώσεων στο Σύνταγμα τον περασμένο Ιούνη. Ειδικότερα, η Διεθνής Αμνηστία ζητεί «δικαιοσύνη για τον Μανώλη Κυπραίο», καλώντας τους υποστηρικτές της να στείλουν «έκκληση στις ελληνικές αρχές» με το ακόλουθο περιεχόμενο:
* Η ποινική έρευνα για την υπόθεση του Μανώλη να είναι άμεση, ενδελεχής, αμερόληπτη και αποτελεσματική και να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι ενώπιον της δικαιοσύνης. 
* Να ληφθούν πειθαρχικά μέτρα εναντίον των αστυνομικών που χρησιμοποίησαν υπερβολική βία.
* Να αποζημιωθεί ο Μανώλης για τη ζημιά που υπέστη, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις συνέπειες από την απώλεια της ακοής του.
* Να τερματιστεί η χρήση δακρυγόνων ουσιών, χειροβομβίδων κρότου - λάμψης και άλλων χημικών εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών με τρόπο που παραβιάζει τα διεθνή πρότυπα και η αστυνόμευση των διαδηλώσεων να γίνεται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα εφαρμογής του νόμου.


* Ο Πάνος Τριγάζης είναι πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης

Δεν υπάρχουν σχόλια: