Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου για τα απόβλητα - νέες ρυθμίσεις για τους ΦοΔΣΑ

πηγη: Πρωτοβουλία συνεννόησηςγια τη διαχείριση των απορριμμάτων

Την Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, ολοκληρώθηκε η συζήτηση, στην ολομέλεια της Βουλής, του σχεδίου νόμου για το πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων και την εναρμόνιση με την οδηγία 2008/98/ΕΚ (ανάμεσα στα άλλα), με τη ψηφοφορία επί των άρθρων. Σε επόμενη συνεδρίαση θα γίνει η ψηφοφορία στο σύνολο του σχεδίου νόμου.

Στο μεταξύ, το υπουργείο εσωτερικών έδωσε για διαβούλευση σχέδιο νόμου, με τίτλο: «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΟΔΗΓΙΑΣ 2009/50/ΕΚ», το επονομαζόμενο και «Καλλικράτης 2». Ένα τμήμα του σχεδίου νόμου αφορά τους περιφερειακούς συνδέσμους διαχείρισης απορριμμάτων, η συγκρότηση των οποίων προβλέπονταν (στο ν. 3852/2010) να γίνει με προεδρικό διάταγμα. Τελικά, φαίνεται να επιλέγεται αυτό να γίνει μέσω του νέου νόμου.

Το τμήμα αυτό του σχεδίου νόμου παρατίθεται στη συνέχεια, ενώ ορισμένες πρώτες επισημάνσεις είναι οι εξής:

• Υλοποιείται η αρχική πρόβλεψη του ν. 3852/2010 (Καλλικράτης) για ένα ΦοΔΣΑ, ανά περιφέρεια. Τίθεται όριο για τη συγκρότησή τους οι 6 μήνες από τη ψήφιση του νόμου.
• Για την περιφέρεια Ιονίων και την περιφέρεια Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, προβλέπεται ο ΦοΔΣΑ να έχει τη μορφή διαβαθμιδικού συνδέσμου (αντίστοιχα με την Αττική).
• Ειδικά εκεί, συνεχίζουν να υπάρχουν οι σημερινοί ΦοΔΣΑ, ως εξής: οι δήμοι των περιφερειών Ιονίων Νήσων και Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, οι σύνδεσμοι, επιχειρήσεις και άλλα νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ, που ασκούν αρμοδιότητες ΦΟΔΣΑ, είναι πλέον αρμόδιοι μόνο για τη διαχείριση των εγκαταστάσεων στερεών αποβλήτων που λειτουργούν στα διοικητικά τους όρια, σύμφωνα με το ΠΕΣΔΑ της περιφέρειάς τους και την ισχύουσα νομοθεσία και για όσα θέματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων των διοικητικών ορίων ευθύνης τους, δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα του διαβαθμιδικού ΦΟΔΣΑ νήσων.
• Προβλέπεται η δυνατότητα οι περιφερειακοί σύνδεσμοι ΦΟΔΣΑ, να μπορούν να μετατραπούν σε ανώνυμες εταιρείες του άρθρου 265 του ν.3463/2006, εφόσον τούτο αποφασισθεί από όλα τα δημοτικά συμβούλια των δήμων μελών του συνδέσμου.
• Στον ειδικό διαβαθμιδικό σύνδεσμο νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), εκτός από το 60μελές διοικητικό συμβούλιο, προβλέπεται η εκλογή 7μελούς εκτελεστικής επιτροπής.

2012_02_01_σχέδιο νόμου_ΦοΔΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: