Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

«Σωτηρία» δίχως πάτο...


ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΝΕΑ «ΠΑΚΕΤΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ» ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
πηγή: ΕΠΟΧΗ
Αν μετρήσουμε πόσες φορές έχουμε σωθεί από την άνοιξη του 2010 μέχρι σήμερα, θα διαπιστώσουμε ότι η σωτηρία μας δεν έχει τέλος.
• Με τη νέα υπερχρέωση της καινούργιας δανειακής σύμβασης, οι οφειλές τής χώρας γίνονται αβίωτες και το περίφημο κούρεμα μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό. Ούτε το 2020 δεν θα φτάσουν στα επίπεδα του 2009. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις εγκύρων αναλυτών για τους ρυθμούς της ύφεσης, το όριο αυτό μετατίθεται σε απροσδιόριστο χρόνο.
• Με τη δημιουργία του «ειδικού λογαριασμού», όπου θα κατατίθενται οι δόσεις του νέου δανείου 130 δισ. και απ’ όπου θα αντλούνται απ’ ευθείας οι οφειλές για τοκοχρεολύσια , ο πακτωλός των ευρώ θα σώζει στο εξής μόνο τα κέρδη των πιστωτών.
• Τα δημοσιονομικά πλεονάσματα, που υποτίθεται ότι θα αρχίσουν να σχηματίζονται σύμφωνα με τις –διαρκώς διαψευδόμενες– προβλέψεις του ΔΝΤ από το 2013, θα κατευθύνονται επίσης στον «ειδικό λογαριασμό», για να καλύψουν τις ανάγκες των πιστωτών και όχι της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Οι «εταίροι» έχουν αρχίσει, ήδη να μας σερβίρουν την ωμή πραγματικότητα:
• «Η νύχτα για την Ελλάδα δεν έχει τελειώσει ακόμα» (Ζαν – Κλοντ Γιουνγκέρ).
• «Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι ο δρόμος που βαδίζουμε οδηγεί στην επιτυχία» (…) Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες ανάγκες μεταξύ 2014 και 2020» (Βόλφγκανγκ Σόιμπλε).
• «Σε μερικούς μήνες θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο σωτηρίας» (Φρανγκφούρτερ Αλγκεμάινε).
Από κοντά και ο κ. Σαμαράς, που αναγνωρίζει πως το μόνο «όφελος» είναι ότι «η χώρα κερδίζει χρόνο και ανοίγει ένα παράθυρο ελπίδας». Και βιάζεται περισσότερο από κάθε άλλον να γίνουν εκλογές τον Απρίλιο, πριν φτάσουμε στο καλοκαίρι, όταν θα φανεί πόσο λίγος ήταν ο χρόνος που «κερδίσαμε» και πόσο αδιόρατη η ελπίδα που εμπορεύτηκε.
Τόσο το ίδιο το μνημόνιο 2 όσο και οι ανεκπλήρωτες προβλέψεις για τα δημοσιονομικά, συνεπάγονται νέα βάρη για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές τάξεις, νέες επιθέσεις κατά των δικαιωμάτων τους.
Αυτό είναι το μέλλον μας, και το μέλλον της Ευρώπης, όσο επιτρέπουμε στο ιερατείο Ντράγκι, Μέρκελ και Σαρκοζί να μας δίνει τους χρησμούς του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: