Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Περικοπή του επιδόματος μητρότητας και άλλων παροχών

Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο των ανάλγητων αντιλαϊκών πολιτικών, η μνημονιακή κυβέρνηση αποφάσισε να καταπιέσει κι άλλο τους/τις πολίτες αυτής της κοινωνίας. Έτσι, από 12/3/2012 ισχύει πλέον η μείωση των επιδομάτων του ΟΑΕΔ κατά 22%,  που εξαρτώνται (άμεσα ή έμμεσα) από το βασικό μισθό, συμπεριλαμβανομένου μεταξύ αυτών και του επιδόματος μητρότητας.
Τα μέτρα κυβέρνησης και τρόικας πλήττουν βέβαια όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, άνδρες και γυναίκες. Στοχεύουν όμως και στο να αφαιρεθούν από τις γυναίκες, δικαιώματα και κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αγώνες τις τελευταίες δεκαετίες και τα οποία περιλαμβάνονται σε Συλλογικές Συμβάσεις, με σκοπό τη συμφιλίωση της εργασιακής και της οικογενειακής ζωής των γυναικών, το δικαίωμα επιλογής στη μητρότητα, την ασφάλεια στην εργασία. Έτσι έχουν μπει σε άμεσο κίνδυνο και μια σειρά από επιδόματα που προβλέπονται από Συλλογικές Συμβάσεις, που κερδήθηκαν για να διευκολύνουν τη ζωή των γονέων και το μεγάλωμα των παιδιών. Τέτοια είναι το επίδομα γάμου, βρεφονηπιακού σταθμού, παιδικής μέριμνας, κατασκηνωτικό. Και μιας και η πατριαρχική κοινωνία θέλει τα βάρη των οικογενειακών υποχρεώσεων να βαραίνουν άνισα τις πλάτες των γυναικών, όλα τα παραπάνω συνιστούν επίθεση προς αυτές.
Τις γυναίκες, που μετά από χρόνια αγώνων βλέπουν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα με την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους να καταπατώνται τα όποια δικαιώματα τους είχαν αναγνωριστεί. Κύριοι και κυρίες της ανελεύθερης «δημοκρατίας» που εκπροσωπείτε: Οι μέρες της αφθονίας σας είναι πραγματικά μετρημένες. Ο λαός και ιδιαίτερα το κομμάτι του που έχει χτυπηθεί περισσότερο, σας έχουν κρίνει.
Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: