Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Greenpeace: Όχι άλλες Φουκουσίμα στον πλανήτη


πηγή: ΑΥΓΗ

Η Greenpeace ζητεί από τις κυβερνήσεις να εξασφαλίσουν ότι η τραγωδία της Φουκουσίμα είναι η τελευταία που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, ενόψει της συμπλήρωσης ενός χρόνου από το τραγικό πυρηνικό ατύχημα, στις 11 Μαρτίου.

Θεωρώντας δεδομένο ότι η ηλεκτροπαραγωγή από πυρηνική ενέργεια είναι ασύμβατη με τη μαζική ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Greenpeace καλεί τις κυβερνήσεις να πάρουν μια απόφαση για την ανθρωπότητα: 100% καθαρή και ασφαλής ενέργεια, ή ένα υποθηκευμένο μέλλον σε επικίνδυνες, ακριβές και ρυπογόνες τεχνολογίες;

Όπως επισημαίνει με ανακοίνωσή της η πυρηνική βιομηχανία, όπως και η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, συνεχίζουν να εμποδίζουν την ουσιαστική ανάπτυξη των ΑΠΕ και τη μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα 100% ΑΠΕ, παρά τη δραματική μείωση της εγκατεστημένης πυρηνικής ισχύος στην Ευρώπη το 2011 και τις αποφάσεις πολλών κρατών ενάντια στην επικίνδυνη αυτή τεχνολογία. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μεγάλες, μη ευέλικτες μονάδες βάσεις -όπως είναι τα πυρηνικά, ο άνθρακας και το πετρέλαιο- είναι εκ των πραγμάτων ανταγωνιστική με τη μαζική διείσδυση των ευέλικτων ΑΠΕ.

Παράλληλα τα ενεργειακά δίκτυα έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί ώστε να υπηρετούν τη φιλοσοφία των μονάδων βάσης, ενώ οι κοστοβόρες και χρονοβόρες επενδύσεις σε πυρηνικά και άνθρακα αποστερούν πολύτιμα κεφάλαια από επενδύσεις που μπορούν να κατευθυνθούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξοικονόμηση ενέργειας και έξυπνα δίκτυα.

------------------------------------------------------------


Άλλη μια μαύρη επέτειος στη ζωή μας.
Ένα χρόνο μετά δεν είμαστε ακόμα σε θέση να αποτιμήσουμε τις συνέπειες του τραγικού αυτού ατυχήματος.
Ένα χρόνο μετά 180.000 άνθρωποι, που ζούσαν σε ακτίνα 20 χλμ από το σταθμό Φουκουσίμα και οι οποίοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν κακήν κακώς τα σπίτια τους στις ώρες που ακολούθησαν την πυρηνική καταστροφή, ξέρουν ότι δε θα επιστρέψουν ποτέ στις εστίες τους, στον τόπο που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν, έχτισαν το σπιτικό τους.
Ένα χρόνο μετά δεν έχουμε εικόνα των επιπτώσεων του ατυχήματος στην υγεία των ανθρώπων των γύρω περιοχών.
Χρειάστηκαν εννέα ολόκληροι μήνες για να μπορέσει η ιαπωνική κυβέρνηση να ανακοινώσει την σταθεροποίηση της κατάστασης, δηλαδή τον έλεγχο της διαρροής ραδιενέργειας στην περιοχή. Θα χρειαστούν πολλές δεκαετίες για να καταστεί «ασφαλής» ο εν λόγω πυρηνικός σταθμός.
Η πυρηνική καταστροφή στη Φουκοσίμα κατέρριψε τον μύθο ότι η πυρηνική ενέργεια μπορεί να είναι ασφαλής ακόμα και σε σεισμογενείς περιοχές. Η Ιαπωνία ήταν το παράδειγμα που χρησιμοποιούσαν οι υπέρμαχοι της πυρηνικής ενέργειας για να καθησυχάζουν τους πολίτες που ανησυχούσαν από την ανάπτυξη πυρηνικών εγκαταστάσεων. Σοβαρά πολιτικά και ηθικά θέματα μένουν ακόμα και σήμερα αναπαντητα από τον τρόπο που η γιαπωνέζικη βιομηχανία διαχειρίζεται το θέμα. Το κόστος διατήρησης της πυρηνικής ενέργειας (οικονομικό, υγείας, δημοκρατικού ελλείμματος) είναι ανυπολόγιστο, και καθιστά μια στρατηγική απαλλαγής από την πυρηνική ενέργεια, αναγκαία.
Η χρήση της πυρηνικής ενέργειας, για παραγωγή ενέργειας ή όπλων πρέπει να τελειώσει. Η πυρηνική ενέργεια αποτελεί απειλή, και δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης του ενεργειακού προβλήματος του πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: