Τρίτη 22 Μαΐου 2012

ΔΩΡΕΑΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΕΛΟΣ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ!


Απο: ISKRA
''ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ'' ΠΟΛΛΩΝ ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ


ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΥΛΙΚΩΝ!


Η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΕΧΕΙ ΑΠΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ!

Σε καταστροφή έχει οδηγηθεί ολόκληρο το σύστημα υγείας με την εφαρμογή των μνημονιακών πολτικών. Τα νοσοκομεία κλείνουν τμήματα λόγω έλλειψης υλικών και κονδυλίων για την κάλυψη των βασικών λειτουργικών αναγκών. Την ίδια ώρα, ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει τις οφειλές του προς τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι σταματούν από αύριο να χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του.

Οι ασθενείς στο χώμα και οι φαρμακοποιοί στη φυλακή

Ο πρόεδρος του ΦΣΑ ανέφερε ότι στον ΕΟΠΥΥ έχει εγκριθεί το ποσό των 784,6 εκατομμυρίων ευρώ για φαρμακευτική δαπάνη το 2012. Με δεδομένο -είπε- ότι η μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη του Οργανισμού είναι 260 εκατομμύρια ευρώ, το ποσό αυτό αρκεί μόνο για τρεις μήνες!

Με το σταγονόμετρο τροφοδοτείται η αγορά με φάρμακα. Δεκάδες σκευάσματα λείπουν καθημερινά από τα ράφια και οι ασθενείς αναγκάζονται να τα αναζητούν από φαρμακείο σε φαρμακείο.


Με επιστολή του προς τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) Κωνσταντίνος Λουράντος εκτιμά ότι υπάρχει έλλειψη σε τουλάχιστον 163 σκευάσματα.
Πρόκειται για φάρμακα ευρείας χρήσης, όπως αντιδιαβητικά, καρδιολογικά και αντιυπερτασικά, αλλά και σκευάσματα για σοβαρές παθήσεις, όπως ο καρκίνος.

Ο κ. Λουράντος τόνισε χθες ότι οι ελλείψεις αυξάνονται, αποτελώντας ένα επιπλέον πρόβλημα στην ήδη βεβαρημένη καθημερινότητα του φαρμακείου. Στην επιστολή του προς τον ΕΟΦ αναφέρει ότι οι φαρμακοποιοί υφίστανται οικονομική ζημιά και δεν μπορούν να είναι συνεπείς προς τις φαρμακαποθήκες.

 Ο κ. Λουράντος πρόβλεψε ότι η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει ασθενείς στο χώμα και φαρμακοποιούς στη φυλακή! Επέδειξε, δε, μια στολή καταδίκου, λέγοντας ότι αυτή είναι η νέα ένδυση των φαρμακοποιών.

Κλειστά την Τετάρτη τα φαρμακεία σε ολόκληρη τη χώρα

Κλειστά θα είναι την Τετάρτη τα φαρμακεία όλης της χώρας, λόγω της 24ωρης απεργίας που εξήγγειλε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

Χειρουργεία τέλος στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης λόγω  έλλειψης υλικών

Τέλος στα προγραμματισμένα χειρουργεία, έβαλε το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, λόγω έλλειψης υλικών, σε μία προσπάθεια να σωθούν ανθρώπινες ψυχές, από τα έκτακτα περιστατικά.

Η κατάσταση είναι δραματική πλέον, όπως δήλωσε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Νίκος Ραπτόπουλος:

«Έχουμε 100 χιλιάδες ευρώ, ενώ χρειαζόμαστε τα 20πλάσια χρήματα για να λειτουργήσουμε. Μόνο για πετρέλαιο χρειαζόμαστε 600 χιλιάδες ευρώ το μήνα», θα πει αγανακτισμένος ο κ.Ραπτόπουλος.

«Υλικά δεν υπάρχουν, οι εταιρείες δεν δίνουν με πίστωση και όσα φάρμακα ή υλικά είναι αποθηκευμένα θα χρησιμοποιηθούν για έκτακτα περιστατικά, για να μην κινδυνέψουν άνθρωποι» θα συμπληρώσει ο Διοικητής του Νοσοκομείου.

«Σήμερα παραδίνομαι, σηκώνω ψηλά τα χέρια, δεν μπορώ να κάνω άλλα ταχυδακτυλουργικά κόλπα. Η κατάσταση γίνεται ανεξέλεγκτη...».

Στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία αναβάλλονται και η προσπάθεια γίνεται μήπως και εξασφαλισθούν χρήματα και υλικά, για να συνεχίσει την λειτουργία του απρόσκοπτα το Νοσοκομείο.

Υπό διάλυση το Νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ

Η Γενική Συνέλευση των Εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17/5/12 εκτίμησε, ότι ο απερχόμενος Υπουργός Υγείας με συνοπτικές διαδικασίες μεθόδευσε και προώθησε τις συγχωνεύσεις και κλείσιμο Νοσοκομείων, την συρρίκνωση και διάλυση του Ιστορικού Δημοτικού Νοσοκομείου Αθηνών «Η ΕΛΠΙΣ» και την συγχώνευση του με τον Αγ. Σάββα, διαγράφοντας με μια μονοκονδυλιά ένα Νοσοκομείο που στην μακρόχρονη πορεία του έχει προσφέρει σημαντικό έργο, όχι μόνο στους πολίτες της Αθήνας αλλά και ολόκληρης της Χώρας.

Η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας και των περικοπών που επέβαλαν οι πολιτικές του μνημονίου, οδήγησαν σε δραστικές περικοπές των λειτουργικών δαπανών και προσωπικού στα Δημόσια Νοσοκομεία. Τα Νοσοκομεία βρίσκονται σε οικονομική ασφυξία εμφανίζοντας εικόνα εγκατάλειψης. Η Δημόσια Υγεία απαξιώνεται, σε αντίθεση με τα συμφέροντα των πολιτών και μάλιστα σε μία εποχή που οι πολίτες στρέφονται προς τα Δημόσια Νοσοκομεία. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης που οι πολίτες αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, επιβάλλεται η πολιτεία να ενισχύει την Δημόσια Υγεία και όχι, να διαλύει, να κλείνει Δημόσια Νοσοκομεία και να υποχρεώνει τους πολίτες να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν λίγες και ακριβές υπηρεσίες υγείας.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΛΠΙΣ

Η Γ.Σ των εργαζομένων του νοσοκομείου συζήτησε τα οξυμμένα προβλήματα και αποφάσισε τα παρακάτω:

Α) Οργανισμός Νοσοκομείου Γ.Ν.Α «Η ΕΛΠΙΣ»: Το Υπουργείο Υγείας χωρίς κανένα ουσιαστικό διάλογο με τα αρμόδια όργανα Διοίκησης του Νοσοκομείου (Διοικητικό Συμβούλιο και Διοικητής), τους Επιστημονικούς Φορείς και τους Εργαζομένους, μονομερώς μεθόδευσε την υποβάθμιση του Νοσοκομείου με την έκδοση νέου οργανισμού υπ. αρ. ΦΕΚ Τ. Β 1485/4-5-12 που αμφισβητεί ευθέως και φαλκιδεύει τον Επιστημονικό ρόλο και χαρακτήρα του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Η ΕΛΠΙΣ», με σκοπό την συρρίκνωση και διάλυση του. Είναι προφανές ότι η πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας προετοιμάζει την αλλαγή σκοπού και χρήσης του Νοσοκομείου και τον παροπλισμό του, την μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας και παράρτημα του Αγ. Σάββα για την φροντίδα χρονίως πασχόντων και τελικού σταδίου ασθενών.

Με τον νέο οργανισμό, επέρχεται μείωση κλινών σε 192 από τις 260 που προέβλεπε ο οργανισμός του 1986, μείωση Ιατρικού προσωπικού και των Υπηρεσιών Νοσηλευτικής – Διοικητικής-Τεχνικής-Εργαστήρια πάνω από 200 θέσεις. Το Νοσοκομείο κινδυνεύει να μείνει χωρίς γιατρούς καθώς δεν θα μπορεί να χορηγήσει μια σειρά ιατρικές ειδικότητες. Δεν προβλέπονται Χειρουργεία-αποστείρωση, η Τεχνική Υπηρεσία υποβαθμίζεται σε Υποδιεύθυνση. Διαλύονται τμήματα και υπηρεσίες λόγω κατάργησης των κενών θέσεων (Μαγειρεία-εστίαση, καθαριότητα, Τεχνική υπηρεσία), ανοίγοντας έτσι περαιτέρω τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των τμημάτων αυτών.

Επειδή το παρόν και μέλλον του νοσοκομείου είναι και δική μας υπόθεση, ζητάμε:

- την άμεση ακύρωση του νέου οργανισμού του Νοσοκομείου και την αποδοχή των προτάσεων του επεξεργασμένου σχεδίου των Υπηρεσιών - Επιστημονικού Συμβουλίου-Σωματείου και της υπ. αρ. απόφασης του Δ.Σ του Νοσοκομείου 422/11 για την κατάρτιση νέου οργανισμού με 260 κλίνες με αναπτυξιακή προοπτική.

- Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Εργαζομένων, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία ενημέρωσης των ασθενών και της κοινωνίας για συντονισμό δράσης με τους Φορείς και Συλλόγους της περιοχής, για την απόκρουση σε πείσμα των διακηρύξεων για κλείσιμο και συγχωνεύσεις των νοσοκομείων μεταξύ αυτών και του «ΕΛΠΙΣ»

Ελλείψεις Υλικών: Η απερχόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας εφαρμόζοντας μέτρα λιτότητας, έκανε ότι μπορούσε για να βουλιάξουν τα Δημόσια Νοσοκομεία. Εξ' αιτίας των δραστικών περικοπών λειτουργικών δαπανών, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και βασικών υλικών στοιχειώδους και ασφαλούς λειτουργίας. Επιπλέον η δυσλειτουργία της Διοίκησης του Νοσοκομείου επιδεινώνει αντί να επιλύει τα προβλήματα, καθώς δεν συνεδριάζει έγκαιρα για να λάβει στοιχειώδη μέτρα και αποφάσεις, με συνέπεια να μη προχωρούν οι διαγωνισμοί προμήθειας υλικών πριν από την λήξη τους.

Οι προμηθευτές δεν φέρνουν υλικά επειδή τα νοσοκομεία αδυνατούν να πληρώσουν, τα ασφαλιστικά ταμεία και ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ είναι σε οικονομική ασφυξία, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία μένουν με άδεια ταμεία, και οι βασικές ανάγκες των ασθενών δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων σε υγειονομικό υλικό (σύριγγες, γάντια, αντιδραστήρια, Φιλμς, σωληνάρια αίματος ), είδη διατροφής (φρούτα, γάλα, γιαούρτια, δίαιτες) ελλείψεις σε Φάρμακα, χειρουργεία που αναβάλλονται λόγω ελλείψεων υλικών χειρουργείου. Το νοσοκομείο αδυνατεί πλέον να λειτουργεί κάτω από αυτές τις άθλιες συνθήκες.

Ελλείψεις Προσωπικού: Η απαγόρευση των προσλήψεων οδηγούν σε τεράστιες ελλείψεις προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες, απορυθμίζουν την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου και υποβαθμίζουν την ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.

Δεν υπάρχουν νοσηλευτές και Γιατροί σε μια σειρά ειδικότητες, υποστελέχωση νοσηλευτικών τμημάτων και μονάδων (Μ.Ε.Θ-Καρδ/κή), τραυματιοφορείς και Βοηθοί θαλάμου, Θυρωροί, Ηλεκτρολόγοι, ελλείψεις Παραϊατρικού προσωπικού στα Εργαστήρια, Πλύντες σκευών, Μάγειροι, Τραπεζοκόμες, Υπηρεσίες φύλαξης και Καθαριότητας κ.α. Οι ελλείψεις προσωπικού υπονομεύουν και καταστρατηγούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων (βελτίωση συνθηκών εργασίας, ρεπό, άδειες κ.α), γι΄αυτό ζητάμε:

- Την παρέμβαση της Διοίκησης για την πίστωση των 3 προσλήψεις νοσηλευτικού και μια τεχνολόγου ακτινολόγου) της 7Κ προκήρυξης που εκκρεμούν εδώ και 1 ½ χρόνο.

- Ικανοποίηση μίνιμουμ πρότασης προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για την στελέχωση των υπηρεσιών, για να μπορούν οι ασθενείς να περιθάλπονται με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Τήρηση εργατικής Νομοθεσίας.

Πληρωμή των δεδουλευμένων νυκτερινών-αργιών-Εφημεριών των Γιατρών:

Είναι γνωστό ότι το υγειονομικό προσωπικό έχει υποστεί μειώσεις αποδοχών και αμείβεται πλέον με μισθούς πείνας! Οι εργαζόμενοι δεν ανεχόμαστε πλέον την κοροϊδία που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Ενώ οι εργαζόμενοι με αίσθημα ευθύνης εργαζόμαστε νύκτες και αργίες σε βάρδιες 24ωρου και οι Γιατροί σε εφημερίες, παραμένουν όμως απλήρωτοι για χρεωστούμενα Δεδουλευμένα 5 μηνών, ΝΥΚΤΕΡΙΝΑ-ΑΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΓΙΑΤΡΩΝ. Γι' αυτό ζητάμε:

- Την πληρωμή των δεδουλευμένων. Έγκαιρη και επαρκή επιχορήγηση για ΝΥΚΤΕΡΙΝΑ-ΑΡΓΙΕΣ του προσωπικού (από Μάρτιο 2012) και ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΓΙΑΤΡΩΝ από Απρίλιο 2012).

Οι Εργαζόμενοι, είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για την υπεράσπιση των Δημόσιων κοινωνικών αγαθών της Υγείας, της Παιδείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης, για Δωρεάν Υγεία για όλο το Λαό.

Για τα παραπάνω σημαντικά ζητήματα, καλούμε την ΠΟΕΔΗΝ και τους Φορείς για την στήριξη του Αγώνα μας και σε συστράτευση για κοινό μέτωπο για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας, απαιτώντας από κάθε αρμόδιο φορέα (Διοίκηση, 1η ΥΠΕ, Υπουργείο Υγείας) να προβούν σε άμεσες ενέργειες και αποφάσεις για την επίλυση τους, ενισχύοντας την Δημόσια Υγεία και το Νοσοκομείο Γ.Ν.Α «Η ΕΛΠΙΣ» να έχει πλήρη και ασφαλή λειτουργία με επαρκή χρηματοδότηση, επιτρέποντας έτσι την συνέχιση της λειτουργίας του.

Για το Δ.Σ του Σωματείου
Ο Πρόεδρος Παναρέτου Λευτέρης Η Γενική Γραμματέας Αλατσάκη Λαμπρινή



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

Η υγειονομική βόμβα είναι εδώ και την έχουν απασφαλίσει!!!

Τα καταστροφικά αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών γίνονται πια φανερά και επικίνδυνα.

Ο φανατικός μνημονιακός κ. Λοβέρδος έφυγε αφήνοντας πίσω του συντρίμμια.

Καθημερινά ζούμε τα σημάδια της κατάρρευσης. Έκλεισε η παθολογική κλινική του νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, κλείνουν τα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία λείπουν υλικά, αναλώσιμα, τρόφιμα και φάρμακα ακόμα και για βαρέως πάσχοντες.

Ο ΕΟΠΥΥ έχει χρεοκοπήσει πριν συμπληρώσει λίγους μήνες λειτουργίας, με μαύρη τρύπα πολλών δις, υποχρεώνοντας εκατομμύρια πολιτών να πληρώνουν από τη τσέπη τους, αφήνοντας φαρμακοποιούς και γιατρούς απλήρωτους. Τα μεγάλα κερδοσκοπικά συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου οργιάζουν δημιουργώντας επικίνδυνες ελλείψεις σε απαραίτητα φάρμακα.

Είναι φανερό πως αυτοί που παρίσταναν τους υπεύθυνους, έχουν διαλύσει το σύστημα υγείας και έδειξαν τεράστια ανευθυνότητα βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Τα μνημόνια και οι πολιτικοί εκφραστές τους καταδικάστηκαν από τον Ελληνικό λαό. Μοναδική ελπίδα η ολοκλήρωση της νίκης στις 17 Ιούνη. Για μια κυβέρνηση που θα βάζει τις κοινωνικές ανάγκες πάνω από τα συμφέροντα των δανειστών.



Πηγή: ygeionomikoi.gr, ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: