Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Κλειδώνουν τα νέα μέτρα-φωτιά τη Δευτέρα


πηγή: left.gr

Κατεδαφίζουν την ελληνική κοινωνία με το νέο πακέτο μέτρων

Τη Δευτέρα στη νέα συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη οι τελικές αποφάσεις για τις νέες περικοπές


Δραματικές περικοπές μισθών, συντάξεων, δαπανών για την παιδεία και την υγεία περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων
που συμφωνήθηκε επί της αρχής από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς της συγκυβέρνησης και αναμένεται να πάρει την τελική έγκριση τη Δευτέρα, στη νέα συνάντηση των «τριών».  

Η αξία των μέτρων ανέρχεται τουλάχιστον σε 15 δισ. ευρώ, καθώς, όπως ομολογήθηκε, στα 11,5 δις που προβλέπονται για το 2013-14 η κυβέρνηση θα προσθέσει τα 3-3,5 δις "αποκλίσεων" από τους στόχους που είχαν διαπιστωθεί τον Μάρτιο. Ωστόσο, ενδέχεται να απαιτηθούν και τα 2 δις "αποκλίσεων", που διαπίστωσε το ΔΝΤ για μετά τον Μάρτιο, άρα το σύνολο μπορεί να φθάσει τα 17 δις ευρώ.  

Αναλυτικά τα μέτρα - φωτιά στη λίστα των 17 δισ. ευρώ

Για τις συντάξεις: 
Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους. Ψαλίδι 5% για όλες τις κύριες συντάξεις από 1.000 έως 1.400 ευρώ και 10% για τις άνω των 1.400 ευρώ. Στην περίπτωση όπου ένας συνταξιούχος λαμβάνει περισσότερες από μία συντάξεις, η περικοπή θα επιβάλλεται στο άθροισμα των αποδοχών. Πλαφόν ανώτατης κύριας και επικουρικής σύνταξης μαζί με τα προνοιακά επιδόματα στα 2.200 ευρώ, με απώλειες 2,1 δισ. ευρώ για τους συνταξιούχους. Ψαλίδι 30 ευρώ και στις συντάξεις του ΟΓΑ προκειμένου να επιστρέψουν στα επίπεδα των 330 ευρώ του 2009.

Για το εφάπαξ: 
Αναδρομική μείωση των εφάπαξ στα περισσότερα Ταμεία. Η μείωση θα φθάνει το 40%, μέτρο που θα εξοικονομήσει για το δημόσιο 400 εκατ. Ευρώ. Ήδη ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει ανακοινώσει ότι η μείωση στα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι 22,67% και σύμφωνα με πληροφορίες θα εφαρμοστεί αμέσως, ίσως και με αναδρομική ισχύ, ώστε να αγγίξει και τους 53.000 δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής εφάπαξ την τελευταία διετία.

Για την υγεία :

Καθιέρωση πλαφόν 1.500 ευρώ σε ετήσια βάση στις δαπάνες φαρμάκων και ιατρικής περίθαλψης που θα καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται η συνταγογράφηση φαρμάκων, δύο τσεκάπ το χρόνο και μία νοσηλεία σε ιδιωτικό ή δημόσιο θεραπευτήριο. Αν ο λογαριασμός ξεπερνά τα 1.500 ευρώ, ο ασφαλισμένος θα πληρώνει 10 ευρώ για κάθε έξτρα επίσκεψη σε γιατρούς και το 15% του ημερήσιου νοσηλίου.


Για την παιδεία: 
Επιβολή διδάκτρων στους λεγόμενους «αιώνιους» φοιτητές, σε όσους δηλαδή υπερβαίνουν τον χρόνο των κανονικών σπουδών, καθώς και στους μεταπτυχιακούς από 200 έως 2.000 ευρώ ετησίως. Συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ και αύξηση των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών.


Για τα επιδόματα: 
Από τον κατάλογο των 89 κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων φαίνεται να διασώζονται μόνο επίδομα ανεργίας και ΕΚΑΣ. Για όλα τα υπόλοιπα θα καθιερωθούν εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, για εξοικονόμηση δαπανών ύψους 3 δισ. ευρώ.


Για τους μισθούς: 
Νέο μαχαίρι στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων με στόχο εξοικονομήσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ, κατάργηση των «υπολειμμάτων» από τον 13ο και 14ο μισθό τόσο στον στενό όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και αναδρομική επέκταση του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ.


Για τρίτο μνημόνιο κοινωνικής καταστροφής κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ


Σχολιάζοντας το νέο βάρβαρο πακέτο μνημονιακών μέτρων, ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ τονίζει: "Η συγκυβέρνηση σχεδιάζει ένα τρίτο μνημόνιο κοινωνικής καταστροφής. Οι μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, ο ακρωτηριασμός του ασφαλιστικού συστήματος, η διάλυση της δημόσιας υγείας και παιδείας, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και η κατάργηση κάθε σπιθαμής κοινωνικού κράτους, αντιπροσωπεύουν τη συνέχιση της ίδιας ακριβώς μνημονιακής πολιτικής που οδηγεί στην οικονομική και κοινωνική εξόντωση της χώρας.

Τα τρία κόμματα είναι υπόλογα απέναντι στον ελληνικό λαό τόσο για τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις περί «επαναδιαπραγμάτευσης» που μετατράπηκαν σε κουρελόχαρτα, όσο και για τη συνέχιση της αδιέξοδης πολιτικής που θα οδηγήσει σε νέο δημοσιονομικό εκτροχιασμό, αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας και νέες φαιδρές δικαιολογίες των μνημονιακών κομμάτων για την ανάγκη λήψης και άλλων μέτρων".

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ συμπληρώνει ότι οι βασικοί άξονες για μία κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση είναι "η ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής, η ευρωπαϊκή λύση για το χρέος, με διαγραφή μέρους του και αλλαγή του ρόλου της ΕΚΤ, η στήριξη της ανάπτυξης και της εργασίας, ο δημόσιος  έλεγχος  του τραπεζικού συστήματος, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και η προστασία των δημοσίων αγαθών".

Δεν υπάρχουν σχόλια: