Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Επαναδιαπραγμάτευση προς το χειρότερο - η εφεδρεία και πάλι στο τραπέζι


πηγή: left.gr
Επαναδιαπραγμάτευση προς το χειρότερο φαίνεται να κάνει η κυβέρνηση καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις των πολιτικών αρχηγών ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο, επανέρχεται στο τραπέζι το θέμα της εφεδρείας για 15.000 υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα το 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Καθημερινή", η τρόικα επιμένει στην υλοποίηση του μέτρου που έχει περιληφθεί στο μνημόνιο, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επέκτασης τού τα επόμενα χρόνια, εάν διαπιστωθεί ότι μόνο με τις συνταξιοδοτήσεις και τον περιορισμό των προσλήψεων δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015.

Παράλληλα προωθείται η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ και δραστικές αλλαγές στις συντάξεις περιλαμβανομένων των επικουρικών.

Στουρνάρας: Ανοικτό το θέμα της εφεδρείας, «γιατί τα νούμερα δεν βγαίνουν»

Απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ωστόσο, άφησε ανοικτό το θέμα της εφεδρείας, «γιατί τα νούμερα δεν βγαίνουν» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ εξήγησε ότι από το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, εκκρεμούν μέτρα περίπου 3,5-4 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια προκειμένου να τον ενημερώσει για τις οικονομικές εξελίξεις και τις συζητήσεις που έχουμε με την τρόικα.

«Με ρώτησε κυρίως εάν υπάρχει ελπίδα. Απάντησα «ναι, υπάρχει ελπίδα». Ανέφερα, μάλιστα, ότι το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα υιοθέτησε την αρχή της δημοσιονομικής ένωσης και αυτή η εξέλιξη επιβάλλει να μείνουμε στο παιχνίδι έως ότου η Ευρώπη δώσει συνολική λύση στο πρόβλημα της Ευρωζώνης. Άρα, πρέπει να προχωρήσουμε στα αναγκαία μέτρα για τη σωτηρία της Ελλάδας», ανάφερε σε δήλωσή του ο κ. Στουρνάρας, μετά την επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για το αν ισχύει ότι έχει τεθεί πάλι στο τραπέζι το θέμα της εφεδρείας και των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός απάντησε: «Όχι των απολύσεων. Το θέμα της εφεδρείας θα το δούμε, διότι τα νούμερα δεν βγαίνουν εύκολα. Τα 11,5 δισ. είναι ένα σημαντικό νούμερο. Δεν έχουμε φτάσει εκεί, απέχουμε ακόμη γύρω στα 3,5-4 δισ. ευρώ».

Τέλος, ερωτηθείς για το αν οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Βεβαίως, έως το τέλος Αυγούστου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: