Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

ΧΩΡΙΣ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ 700.000 ΑΝΕΡΓΟΙ!


πηγή: ISKRA
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΣΤΑΤ:
ΣΤΟ 23,6% Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΟ Β’ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ ’12 !

Στο 23,6% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας το β' τρίμηνο του έτους, από 22,6% το προηγούμενο τρίμηνο και 16,3% το β΄ τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα (13/9), η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).


Οι μνημονιακές πολιτικές κατεδάφισης των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και η πρωτοφανής ύφεση που αναζωπυρώνεται από τα μέτρα λιτότητας, φέρνουν στο χείλος της εξαθλίωσης όλο και μεγαλύτερα κομμάτια της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Οι υποσχέσεις για ανάπτυξη που σκορπά εδώ και εκεί η κυβέρνηση των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
είναι άνευ αντικρίσματος! Λύση στο πρόβλημα της μαζικής ανεργίας δεν θα δώσουν τα μέτρα για την βελτίωση της λεγόμενης ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, αφού οι θέσεις εργασίας, αν και όταν δημιουργηθούν, θα είναι σταγόνα στον ωκεανό της ανεργίας. Οι αστικές πολιτικές και οι πολιτικοί τους εκφραστές πρέπει να ανατραπούν. Μόνο τότε θα μπορέσουν να ανοίξουν νέοι δρόμοι ανάπτυξης προς όφελος αποκλειστικά αυτών που παράγουν τον πλούτο.

Περνώντας στα στοιχεία, δύο πράγματα πρέπει να συγκρατηθούν: τα τρομακτικά ποσοστά ανεργίας που αφορούν σε νεολαία και γυναίκες και η εκτίναξη των μακροχρόνια ανέργων (πάνω από ένα χρόνο χωρίς μεροκάματο) στο 60% του συνόλου των ανέργων.

Αναλυτικότερα:

Το 23,6% είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 1998, όταν άρχισαν να ανακοινώνονται στοιχεία σε τριμηνιαία βάση.

Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 44,2% έναντι του β΄τριμήνου 2011, σε 1.168.761 άτομα.

Η απασχόληση μειώθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 8,7% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο 2011. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 4,3% σε σχέση με το πρώτο εφετινό τρίμηνο.

Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (27,3%) είναι σημαντικά υψηλότερο από των ανδρών (20,8%), ενώ το υψηλότερο ποσοστό παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών (53,9%), το οποίο στις νέες γυναίκες φθάνει στο 62,1%.

Η κατανομή της ανεργίας, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο εκπαίδευσης, έχει ως εξής:

Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (35,8%). Ακολουθούν τα άτομα που έχουν απολυτήριο Μέσης Εκπαίδευσης και τα άτομα με πτυχία Ανώτερης Τεχνολογικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (26,0%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (12,9%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (16,2%).

Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν μισθωτή απασχόληση, το 45,7% αναζητά αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 47,6% αναζητά πλήρη, αλλά στην ανάγκη είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση.

Τέλος, το 6,6% αναζητά μερική απασχόληση ή δεν ενδιαφέρεται αν θα βρει μερική ή πλήρη απασχόληση.

Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 23,3% του συνόλου των ανέργων, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν από 12 μήνες και άνω εργασία, ανεξάρτητα αν είναι «νέοι» ή «παλαιοί» άνεργοι), αποτελούν το 59%.

Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα, είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (32,5% έναντι 22,7%).

Σε επίπεδο Περιφέρειας η υψηλότερη ανεργία παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία με 300% και στη Στερεά Ελλάδα με 28,4%. Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό παρατηρείται στις Ιόνιους Νήσους με 14,3% και στο Νότιο Αιγαίο με 15,3%.

Κατά το δεύτερο εφετινό τρίμηνο, βρήκαν απασχόληση 76.837 άτομα, τα οποία ήταν άνεργα πριν από ένα έτος.

Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, 36.869 άτομα μετακινήθηκαν από τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό σε θέσεις απασχόλησης.

Αντίθετα, 224.691 άτομα, τα οποία ένα χρόνο πριν ήταν απασχολούμενα, σήμερα είναι άνεργα και άλλα 97.939 άτομα που ήταν απασχολούμενα, είναι πλέον οικονομικά μη ενεργά.

Επιπλέον, 118.153 άτομα, που πριν ένα έτος ανήκαν στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, εισήλθαν στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, αλλά είναι άνεργα.

Εξετάζοντας την εξέλιξη του αριθμού των απασχολουμένων, ανά τομέα της οικονομίας, παρατηρείται ότι σε όλους τους τομείς υπάρχει μείωση στον αριθμό των απασχολούμενων σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Στον πρωτογενή τομέα η μείωση ανέρχεται σε 3,1%, στο δευτερογενή 15% και στο τριτογενή 8,1%.

Το ποσοστό της μερικής απασχόλησης ανέρχεται στο 7,3% του συνόλου των απασχολουμένων.

Από το υποσύνολο αυτό των εργαζομένων το 60,3% έκανε αυτή την επιλογή διότι δεν μπόρεσε να βρει πλήρη απασχόληση, το 9,3% για άλλους προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους, το 5,6% διότι φροντίζει μικρά παιδιά ή εξαρτώμενους ενήλικες και το 24,7% για διάφορους άλλους λόγους.

Το ποσοστό των μισθωτών, το οποίο εκτιμάται σε 63,2%, εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ανέρχεται στο 80% του συνόλου των απασχολούμενων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: