Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Αναφορά παραπόνων για τον Φ.Α.Π. στα ιστορικά διατηρητέα μνημεία της νήσου Ύδρας.

Ύδρα 5/01/2013

ΠΡΟΣ:

α. ΕΞΟΧΟΤΑΤΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ   
β. ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ  
γ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
δ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ  ΠΟΛΙΤΗ
ε. ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΟΙΝ. : ΔΗΜΟ ΥΔΡΑΣ, Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.


ΘΕΜΑ: Αναφορά παραπόνων για τον Φ.Α.Π. στα ιστορικά διατηρητέα μνημεία της νήσου Ύδρας.



Παρά τις μεγάλες προσπάθειες  που ομολογουμένως καταβάλει  η σημερινή κυβέρνηση για την  αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης  οικονομικής κρίσης, μετά λύπης σας απευθύνουμε την παρούσα οι κάτωθι υπογράφοντες, ένεκα της υπερβολικής φορολόγησης των ιστορικών διατηρητέων μνημείων της νήσου, με τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο όμοιες με εκείνες της περιοχής ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ, καθώς και με υπερβολικούς συντελεστές εμπορικότητας.

Είμαστε Υδραίοι ιδιοκτήτες ιστορικών διατηρητέων μνημείων, που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας και τα οποία ιδιοκατοικούμε, καλούμεθα δε να πληρώσουμε εκτός του φόρου εισοδήματος και Φ.Α.Π., με τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο 3500 ευρώ έως 3800 ευρώ. Γιατί; Τι σημαίνει διατηρητέο; Τι σημαίνει προστατευμένο από την αρχαιολογική υπηρεσία (1η Ε.Β.Α.); Τι σημαίνει ιστορικό διατηρητέο μνημείο; Για ποιον είναι όλα τα προαναφερθέντα, μόνο για τον ιδιοκτήτη η μόνο για το κράτος και ποιες οι υποχρεώσεις του καθενός;

Μήπως εν γνώσει σας η εν αγνοία σας ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΠΑΤΡΙΣ, χωρίς την σύμφωνη γνώμη μας; Μήπως τον Φ.Α.Π. πρέπει να τον πληρώνει η αρχαιολογική υπηρεσία η το υπουργείο οικονομικών μαζί και τα έξοδα συντήρησης;

Μήπως η τιμή αντικειμενικού προσδιορισμού  της αξίας ανά τετραγωνικό  μέτρο πρέπει να είναι αρκετά μειωμένη για τα ιστορικά διατηρητέα μνημεία, ανάλογα μειωμένος και ο συντελεστής εμπορικότητας; Αυτό σίγουρα είναι το σωστότερο όλων.

Τα προαναφερθέντα υπουργεία οφείλουν να ξεκαθαρίσουν τις έννοιες «ιστορικά  διατηρητέα μνημεία» και «φόρο ακίνητης περιουσίας για τα ιστορικά διατηρητέα μνημεία», τα έχοντα μόνο έξοδα συντήρησης και όχι εισοδήματα.

Για ποιον είναι οι οικίες μας  ιστορικά διατηρητέα μνημεία και  ποιος πληρώνει το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και τα έξοδα συντήρησης; Μόνο εμείς; Γιατί;

Όσα φυσικά ακίνητα που είναι  ιστορικά διατηρητέα μνημεία, αποφέρουν  εισοδήματα οφείλουν να φορολογηθούν για τα εισοδήματά τους και επίσης με μειωμένο Φ.Α.Π., όσα όμως δεν αποφέρουν εισοδήματα, αλλά απεναντίας έχουν μεγάλα έξοδα συντήρησης, λόγω της παλαιότητάς των, γιατί να δέχονται την «χαριστική βολή» του Φ.Α.Π.; Γιατί εμείς οι ιδιοκτήτες ιστορικών διατηρητέων μνημείων να δεχόμαστε τέτοια φορολογική κακομεταχείριση (τιμές αντικειμενικού προσδιορισμού 3500 έως 3800 ευρώ όμοιες με την περιοχή Δεξαμενής του Κολωνακίου όπως προαναφέραμε), αντί συγχαρητηρίων;

Που είναι οι παροχές και τα κίνητρα  για τους ιδιοκτήτες ιστορικών διατηρητέων  μνημείων;

Οι νόμοι είναι γνωστοί: α) θέσπιση κινήτρων για τους ιδιοκτήτες διατηρητέων κτηρίων (έγγραφο υπ.αριθμ. ΠΡΩΤ.Ε. 6172/27-4-1987 του υπουργείου οικονομικών-υπουργός Δ. Τσοβόλας, προς το υπουργείο πολιτισμού). Στο εν λόγω έγγραφο αναφέρονται μεταξύ άλλων σημαντικοί περιορισμοί και δεσμεύσεις στην χρήση και αξιοποίηση και τονίζεται η μειωτική επίδραση στην διαμόρφωση της αγοραίας αξίας του. β) Εγκύκλιος υπ. Αριθμ. 1040477/459 π.ε/0013/13-05-2004 υπουργείου οικονομικών και γ) ν.2459/1997 και ν. 3028/2002 του υπουργείου οικονομικών.

Η Ύδρα εξάλλου ως τόπος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους προστατευόμενη από την 1η εφορία Βυζαντινών αρχαιοτήτων έχει κηρυχθεί και αρχαιολογικός χώρος, γι’ αυτό και οι δεσμεύσεις – υποχρεώσεις δεν πρέπει να είναι μονόπλευρες, αλλά να συμμετέχει και το κράτος.
Αναμένουμε την ουσιαστική παρέμβασή σας που θα μας βοηθήσει να μείνουν τα σπίτια μας σε εμάς τους φέροντες ακόμα ιστορικά ονόματα, αναπόσπαστα συνδεδεμένα με την ιστορία του νησιού και την νεοελληνική ιστορία γενικότερα.

Πρέπει να θεσπίσετε μειωμένη τιμή αντικειμενικού προσδιορισμού ανά τετραγωνικό μέτρο της αξίας των ιστορικών διατηρητέων ακινήτων-μνημείων, καθώς και μειωμένους συντελεστές εμπορικότητας, διαφορετικά αισθανόμαστε ως Έλληνες πολίτες ΝΤΡΟΠΗ.



                                                Με τιμή


                                          Οι υπογράφοντες





Δεν υπάρχουν σχόλια: