πηγή: ΑΥΓΗ
Ν' απαντήσει στις καταστροφικές πολιτικές που πήραν ξανά σάρκα και οστά με την υπογραφή του 4ου Μνημονίου, συμμετέχοντας μαζικά στις διαδηλώσεις της 1ης Μάη κι αγνοώντας τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για τη μεταφορά της αργίας την Τρίτη του Πάσχα, καλούν τον κόσμο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Στις 11.00, στην πλατεία Κλαυθμώνος, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενώ στις 10.15 καλεί σε προσυγκέντρωση στα Χαυτεία και πορεία προς την πλατεία η Αυτόνομη Παρέμβαση. Στις 10.00 έχει προγραμματιστεί η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στο Πασαλιμάνι.
Για ημέρα "μνήμης, τιμής και αγώνα" κάνει λόγο η ΓΣΕΕ υπογραμμίζοντας ότι "οι κυβερνητικές πολιτικές, τα Μνημόνια και οι εκβιαστικές απαιτήσεις των Ευρωπαίων ισχυρών βυθίζουν τη χώρα σε καταστροφική ύφεση, σε εκτόξευση της ανεργίας, σε διεύρυνση των ανισοτήτων, της φτώχειας και της εξαθλίωσης", ενώ προσθέτει πως "αν πρέπει κάτι να ακυρωθεί, "είναι αυτές οι πολιτικές και όχι η Πρωτομαγιάτικη Απεργία". Πολιτικές που, όπως αναφέρει η ΑΔΕΔΥ στη δική της ανακοίνωση, έχουν οδηγήσει σε εργασιακό... Μεσαίωνα.
"Το οκτάωρο ουσιαστικά δεν ισχύει, οι μισθοί, οι συντάξεις μειώνονται δραματικά, τα εργασιακά δικαιώματα, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας καταργούνται και αντικαθίστανται από ατομικές συμβάσεις". Το 4ο Μνημόνιο έρχεται να ισοπεδώσει ό,τι απέμεινε. "Το χαράτσι μονιμοποιείται, οι μικρές επιχειρήσεις δέχονται τη χαριστική βολή με την επιβολή του μέτρου της λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, τα ασφαλιστικά ταμεία οδηγούνται σε πλήρη κατάρρευση. Οι δημόσιες υπηρεσίες διαλύονται και η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, ουσιαστικά, καταργείται".
Οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών "αποτελούν το όχημα για μαζικές απολύσεις" θυσιάζοντας μεγάλο μέρος του προσωπικού στον βωμό του Μνημονίου. Συγκεκριμένα προβλέπονται "15.000 απολύσεις το επόμενο διάστημα, ενώ συνολικά 150.000 - 180.000 εργαζόμενοι θα απομακρυνθούν (συνταξιοδοτήσεις - απολύσεις) μέχρι το 2015.
Πιο επίκαιρο από ποτέ χαρακτηρίζει το αίτημα "ή εμείς ή αυτοί" η Αυτόνομη Παρέμβαση τονίζοντας ότι η "εργατική πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία" και πρέπει απέναντι στην "πιο σκληρή επίθεση της τρικομματικής κυβέρνησης - κεφαλαίου - τρόικας" ν' αντιπαρατάξει ο κόσμος "ενότητα και ταξική αλληλεγγύη".
Να βαδίσει στα χνάρια των αγώνων, έκαναν οι εργάτες του Σικάγου το 1886 προτρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ τον κόσμο στέλνοντας μήνυμα αντίστασης και ανατροπής. "Η Πρωτομαγιά του 2013 μπορεί ν' αποτελέσει μια νέα αφετηρία για μια άλλη πορεία στη χώρα, χωρίς Μνημόνια και επαίσχυντες δανειακές συμβάσεις. Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, για την υπεράσπιση και επαναφορά των εργατικών κατακτήσεων, με τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης".
Τη δύναμη του κόσμου εξαίρει με δική του ανακοίνωση το ΚΚΕ, που επιτίθεται στην κυβερνητική πολιτική, ενώ δεν παραλείπει, τηρώντας ήθη και έθιμα, να στήσει στον τοίχο τον ΣΥΡΙΖΑ. "Απέναντι στον καπιταλισμό που σαπίζει (...) η εργατική τάξη θα υψώσει (...) τη σημαία του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, της κοινωνικής απελευθέρωσης και της παγκόσμιας συναδέλφωσης των λαών". Η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα θα γίνει στο Σύνταγμα στις 10:30 π.μ.
Την ανάγκη για αναχαίτιση της υπάρχουσας πολιτικής που ασκεί η τρικομματική κυβέρνηση εξέφρασε με ανακοίνωσή της και η Αριστερή Προοπτική των πρώην στελεχών της ΔΗΜ.ΑΡ. Μπαγιώργου, Νεφελούδη και Ζαχαρόπουλου. "Περισσότερο από ποτέ, τα τελευταία χρόνια, οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιπαρατεθούν απέναντι σε μια κυβέρνηση που υποθηκεύει το μέλλον τους και το μέλλον της χώρας, με ένταση των κινητοποιήσεών τους, αλληλεγγύη και διαμόρφωση συμμαχιών στην κοινωνία".