Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Καταργούνται από 1η Σεπτεμβρίου 14 ΔΟΥ σε νησιωτικές περιοχές ( συμπεριλαμβάνονται Πόρου ,Ύδρας και Σπετσών)

πηγή: TVXS

Την αναστολή της λειτουργίας των τελευταίων 14 ΔΟΥ σε νησιωτικές περιοχές της χώρας ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο του σχεδίου ενοποίησης των ΔΟΥ της επικράτειας. Η αναστολή της λειτουργίας τους θα ισχύσει από 1η Σεπτεμβρίου.

Η ενοποίηση των οικονομικών υπηρεσιών αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση για λειτουργία 120 ΔΟΥ σε όλη την χώρα εντός του 2013 αντί για τις 290 που λειτουργούσαν το 2011.


Οι 14 ΔΟΥ των οποίων η λειτουργία αναστέλλεται είναι:

1. ΑΓIOΣ ΚΗΡΥΚΟΣ

2. ΑΙΓΙΝΑ

3. ΑΝΔΡΟΣ

4. ΚΑΛΥΜΝΟΣ

5. ΚΑΡΠΑΘΟΣ

6. ΚΕΑ

7. ΛΗΜΝΟΣ

8. ΜΗΛΟΣ

9. ΠΟΡΟΣ

10. ΣΚΙΑΘΟΣ

11. ΣΚΟΠΕΛΟΣ

12. ΣΠΕΤΣΕΣ

13. ΤΗΝΟΣ

14. ΥΔΡΑ

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η επιλογή των ΔΟΥ που παραμένουν εν λειτουργία, έγινε «αυστηρά βασιζόμενη σε κριτήρια οικονομικά και διοικητικά».

Πρέπει να σημειωθεί πως ειδικά για τους δύο Νομούς της χώρας που διαθέτουν νησιωτικά συμπλέγματα, λήφθηκε μέριμνα ώστε να παραμείνουν σε λειτουργία πέντε ΔΟΥ στις Κυκλάδες και δύο ΔΟΥ στα Δωδεκάνησα, σε αντίθεση με την πλειονότητα των Νομών της χώρας, όπου πλέον λειτουργεί μόνο μία ΔΟΥ.

Σε κάθε μία από τις ΔΟΥ των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία τους, ιδρύεται Γραφείο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΓΕΦ), το οποίο λειτουργεί ως Φορολογικό ΚΕΠ.
Τα ΓΕΦ στεγάζονται σε κτίρια των ΟΤΑ, ώστε να επιτευχθούν συνέργειες και να ελαχιστοποιηθεί το κόστος λειτουργίας τους.
Στα ΓΕΦ οι πολίτες μπορούν να διεκπεραιώνουν κάθε εργασία, για την οποία προσέρχονταν μέχρι σήμερα στις ΔΟΥ. Ήδη λειτουργούν τέτοια ΓΕΦ σε αρκετές πόλεις πανελλαδικώς, καλύπτοντας τις ανάγκες των πολιτών.

Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι εργασίες με στόχο μέχρι τέλος του 2013 να είναι εφικτή η διεκπεραίωση όλων των πληρωμών που διενεργούνταν στις ΔΟΥ αποκλειστικά στις τράπεζες, έτσι ώστε να καταργηθούν τα ταμεία από τις ΔΟΥ και συνεπώς να εξαλειφθεί η υποχρέωση των πολιτών να προσέρχονται στις ΔΟΥ για διεκπεραίωση πληρωμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: