Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Τραπεζοϋπάλληλοι…

Το ΔΝΤ «προτείνει» την απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για να εξυγιανθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια. Η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος…

Του Βασίλη Γεώργα
πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

«Προαπαιτούμενο» για την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια θεωρεί το ΔΝΤ την απελευθέρωση των πλειστηριασμών και τις περαιτέρω αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τους δανειολήπτες, εξ ου και οι πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνηση να αρθεί η απαγόρευση εκποίησης της πρώτης κατοικίας από την 1η Ιανουαρίου 2014.


Οι πρώτες αντιδράσεις από τα πολιτικά κόμματα, μετά και την επιβεβαίωση των προθέσεων εκ μέρους του υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά, δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί να περάσει από συμπληγάδες για να υλοποιήσει την απόφαση άρσης των πλειστηριασμών, που σύμφωνα με εκτιμήσεις αφορά περίπου 200.000 κατοικίες, ακόμη και αν αυτή ενδύεται τον μανδύα κοινωνικών κριτηρίων και της σταδιακής απόσυρσης των προστατευτικών μέτρων.

Η απόφαση σε κάθε περίπτωση θεωρείται ήδη ειλημμένη και παρότι ακόμη δεν αποτελεί όρο της τρόικας για την καταβολή της επόμενης δόσης, για πρώτη φορά γίνεται σχετική αναφορά στην έκθεση του ΔΝΤ. Οπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στην έκθεση αξιολόγησης, «οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν πλήθος προκλήσεων στην αντιμετώπιση του μεγάλου αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μεταξύ των οποίων οι νομικές και δικαστικές αδυναμίες, όπως η απαγόρευση διενέργειας πλειστηριασμών και οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής στα δικαστήρια», ενώ τονίζεται ότι «απαιτούνται ενέργειες ώστε να ενισχυθεί η αποπληρωμή των δανείων και να ανακτηθούν οι εμπράγματες εξασφαλίσεις».

Ηδη το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ξεκινήσει την προετοιμασία τόσο για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών όσο και για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο «διευκόλυνσης» των δανειοληπτών. Σύμφωνα με το αναθεωρημένο Μνημόνιο, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν θεσπιστεί τυποποιημένα πρωτόκολλα για τα «αποδεκτά έξοδα διαβίωσης», με βάση το μοντέλο των οποίων θα επιχειρείται η ρύθμιση μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες και τα δικαστήρια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παράλληλα, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ομάδα εργασίας, που συστήνεται αυτή την περίοδο με την τεχνική βοήθεια υπαλλήλων του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ, θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την επιτάχυνση της αποπληρωμής χρεών από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τα δύο σενάρια

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται δύο βασικά σενάρια για τον τρόπο απελευθέρωσης τον πλειστηριασμών: το πρώτο είναι να επιτρέψει σταδιακά από τον Ιανουάριο τους πλειστηριασμούς που αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια του 2009, όταν δηλαδή ξεκίνησε η απαγόρευση, και κάθε 6μηνο ή χρόνο να απελευθερώνει έναν ακόμη χρόνο.

Το δεύτερο σενάριο είναι να μειώνεται σταδιακά κατά 50.000 ευρώ ή περισσότερο το ελάχιστο όριο (σήμερα είναι 200.000 ευρώ) της αντικειμενικής αξίας του ακίνητου πάνω από το οποίο θα επιτρέπεται η εκποίηση του ακινήτου. Θα υπάρξουν παράλληλα συγκεκριμένα κριτήρια σύμφωνα με το ΥΠΑΝ, όπως, μεταξύ άλλων, η αξία των ακινήτων, τα ανεξόφλητα υπόλοιπα των δανείων, η οικονομική κατάσταση των δανειοληπτών κ.ά., ενώ αλλαγές θα γίνουν και στο θεσμικό πλαίσιο των πλειστηριασμών.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν χθες αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για την προωθούμενη άρση της αναστολής των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία. «Την ίδια στιγμή που ο μη εκλεγμένος υπουργός Οικονομικών προσβάλλει τους εκλεγμένους βουλευτές μιλώντας για κόπωση, η συγκυβέρνηση με εντολή της τρόικας άρει την προστασία της πρώτης κατοικίας», σχολίασε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

«Το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών ακινήτων, που προετοιμάζει η κυβέρνηση, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα σπίτια των λαϊκών οικογενειών που ζουν στην ανεργία και στη φτώχεια», τόνισε το ΚΚΕ. Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ σημείωσε ότι «οι πιέσεις της τρόικας για την άρση της αναστολής στο όνομα της μη περαιτέρω μείωσης της αξίας των ακινήτων από την «υπερπροσφορά» σε καμία περίπτωση δεν λαμβάνουν υπόψη το πραγματικό πρόβλημα δεκάδων χιλιάδων δανειοληπτών και τις ελληνικές ιδιομορφίες της ιδιοκατοίκησης».

 *Αλέξης Τσίπρας: "Μην τολμήσετε να βγάλετε στο σφυρί την πρώτη κατοικία"

Δεν υπάρχουν σχόλια: