Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Πανσέληνος του Αυγούστου – Οι εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

πηγή: econews
Η πανσέληνος του Αυγούστου είναι η τελευταία πανσέληνος του καλοκαιριού και σε όλη τη χώρα διοργανώνονται εκδηλώσεις.
Η Πανσέληνος θα φωτίσει τον ελληνικό ουρανό το βράδυ της Τετάρτης 21/8 και σε περισσότερους από 100 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, παρατηρήσεις άστρων, ξεναγήσεις ή απλές επισκέψεις με ελεύθερη είσοδο.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με τους Νότη Μαυρουδή, Γιώργο Τοσικιάν και Μόρφω Τσαϊρέλη.
Επίσης, παρατηρήσεις ουράνιων σωμάτων με τηλεσκόπια στο Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου ή στο Φρούριο Επταπύργου, θα συνδυαστούν με θεατρικές παραστάσεις, όπως το έργο «Κύκλωψ» του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου ή με προβολές ταινιών, όπως η ταινία της Ελπίδας Σκούφαλου «Άκουσα τον Θεό να κλαίει» (που τελεί υπό την αιγίδα της Unesco και του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών) στον αρχαιολογικό χώρο Κασσώπης στην Πρέβεζα.
Από την άλλη, αφηγήσεις μύθων για την «Ερωτευμένη Σελήνη» θα ακουστούν στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, που φέτος γιορτάζει δέκα χρόνια δράσης, καθώς και ποιητικές βραδιές, όπως η εκδήλωση «Η ποίηση στο φως του φεγγαριού», που θα διεξαχθεί στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Σχηματαρίου ή η νοερή σύνδεση νησιών του Αιγαίου υπό το ποίημα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάντσιεθ Μεχίας», σε απαγγελίες Άντι Γκαρσία, Μάνου Κατράκη και Νότη Περγιάλη.
Ξεναγήσεις θα λάβουν χώρα σε μουσεία της χώρας, προβάλλοντας με τον ειδυλλιακό αυτόν τρόπο την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Τρανό παράδειγμα η περιήγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καστοριάς, που στεγάζεται σε πτέρυγα του Δημοτικού Πολιτιστικού Κέντρου του δήμου Άργους Ορεστικού, ένα σχετικά άγνωστο, αλλά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μουσείο, όπου για πρώτη φορά πραγματοποιείται η συγκεκριμένη δράση. Η περιήγηση στις αίθουσές του με τα μοναδικά ευρήματα (όπως η θλιμμένη γυναίκα από τμήμα μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης των κλασικών χρόνων), θα συνδυαστεί με προβολές από στιγμιότυπα ανασκαφών στην περιφέρεια της Καστοριάς, καθώς και με μια έκπληξη για τους μικρούς: προβολή ταινιών με τους αγαπημένους ήρωες Αστερίξ και Οβελίξ. Επίσης θα δοθεί συναυλία τζαζ- ροκ μουσικής από το συγκρότημα «The Presidents».
Υπενθυμίζεται ότι στην Αττική, οι επισκέψεις που θα πραγματοποιηθούν στην Ακρόπολη και στο Σούνιο θα έχουν χρονικό περιορισμό μέχρι τις 8 το βράδυ (για λόγους ασφάλειας λόγω των έργων που εκτελούνται), με δυνατότητα οι επισκέπτες να μπορούν να απολαμβάνουν τους χώρους αυτούς από πιο μακριά, στην περίπτωση της Ακρόπολης από τον Λόφο του Φιλοπάππου (όπου στο άνδηρο του Πικιώνη η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσει, από τις 9.30 μμ. τη μουσική εκδήλωση με τίτλο «Στου Φιλοπάππου είναι η αγάπη μου κρυμμένη κάπου») ή στην περίπτωση του Σουνίου από το γειτονικό ύψωμα όπου η πρόσβαση είναι ελεύθερη.
Στην Αθήνα, ανοιχτά για το κοινό θα είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με δωρεάν επίσκεψη στην έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το Πλοίο, οι Θησαυροί, ο Μηχανισμός» (από τις 8 μμ. ως τις 11 μμ.) και το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών, στον πανέμορφο κήπο του οποίου θα δοθεί μουσική εκδήλωση με τη Λίνα Νικολακοπούλου και την Αργυρώ Καπαρού (ώρα έναρξης 9 μμ).
Εξάλλου, στον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιαραείου, κοντά στον Ωρωπό, θα ακούγεται ηχογραφημένη ορχηστρική μουσική, ενώ στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας θα τραγουδήσουν ο Βασίλης Λέκκας και η Μελίνα Κανά.
Ο πολιτιστικός χάρτης της Αττικής το βράδυ της αυγουστιάτικης πανσελήνου ολοκληρώνεται στο Ιερό του Ποσειδώνα στην Καλαυρεία του Πόρου, ο οποίος θα πλημμυρίσει με κλασική μουσική, αλλά και στο Κάστρο της Χώρας Κυθήρων, που θα λειτουργήσει με παρατεταμένο ωράριο επίσκεψης ως τα μεσάνυχτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: