Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Έντονες πιέσεις τρόικας σε ΤΑΙΠΕΔ για αποκρατικοποιήσεις


πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Ζητεί επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και μεγαλύτερη ευελιξία στη λήψη των αποφάσεων. Πιέσεις να προχωρήσουν από εφέτος τα σχέδια για αποκρατικοποιήσεις που έχουν περιληφθεί στο πρόγραμμα του 2014 .
 

Να υλοποιηθεί χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων φέρεται να ζήτησαν οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι μετέβησαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας, στα γραφεία του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του Ταμείου παρουσίασε την έως τώρα υλοποίηση του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι, μαζί με τα αναμενόμενα έσοδα από τον ΟΠΑΠ, διαφαίνεται πως μπορεί να επιτευχθεί ο εισπρακτικός στόχος για έσοδα 1,5 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις έως το τέλος του 2013 (έως τώρα λογιστικά, 1 δισ. ευρώ).
Όμως η τρόικα φέρεται να ζήτησε να προχωρήσουν από εφέτος τα σχέδια για αποκρατικοποιήσεις που έχουν περιληφθεί στο πρόγραμμα του 2014 (π.χ. ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, λιμάνια, ΔΕΠΑ), προκειμένου να εισπραχθούν επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ζητούν να επιταχυνθεί το sale and lease back των 28 ακινήτων του Δημοσίου, τα οποία έχουν ήδη περιληφθεί στο πρόγραμμα.
Από την ελληνική πλευρά αναφέρθηκε ότι το σχέδιο με τα ακίνητα είναι μεν «ώριμο», αλλά, ελλείψει προέδρου, δεν μπορεί να συγκληθεί το διοικητικό συμβούλιο για να προχωρήσει η υλοποίησή του.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: