Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Τι αλλάζει σε Λιμεναρχεία Αττικής- Αργοσαρωνικού

πηγή:  pireas2day.
 Μεγάλες αλλαγές επέρχονται στις Λιμενικές Αρχές της Αττικής και των νησιών του Αργοσαρωνικού με το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Λιμενικών Αρχών που προωθεί η ηγεσία του ΥΝΑ. Ειδικότερα, το σχέδιο το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στο προσωπικό του ΛΣ, ενώ προοιωνίζεται μεγάλη ταλαιπωρία και προς συναλλασσόμενους, προβλέπει για την περιοχή τα εξής:
1. Τα Λιμεναρχεία Σπετσών και Ύδρας παραμένουν ως έχουν.
2. Το Λιμεναρχείο Αίγινας διατηρεί το Λιμενικό Φυλάκιο Σουβάλας και αποκτάει δύο ακόμα Λιμενικά Φυλάκια σε Αγία Μαρίνα και Αγκίστρι. Το Αγκίστρι είχε Λιμενικό Σταθμό, ο οποίος μετατρέπεται σε Λιμενικό Φυλάκιο.
3. Το Λιμεναρχείο Πόρου αποκτά ένα Λιμενικό Τμήμα, των Μεθάνων, το οποίο ήταν Λιμενικός Σταθμός.
4. Το Λιμεναρχείο Ναυπλίου αποκτά τον έλεγχο μεγάλης περιοχής καθώς αποκτά 4 Λιμενικά Τμήματα: Πόρτο Χελίου, Ερμιόνης, Παραλίου Άστρους και Λεωνιδίου. Καταργούνται τα Υπολιμεναρχεία Πόρτο Χελίου και Ερμιόνης καθώς μετατρέπονται σε Λιμενικά Τμήματα και οι Λιμενικοί Σταθμοί Παραλίου Άστρους και Λεωνιδίου, τα οποία επίσης μετατρέπονται σε Λιμενικά Τμήματα. Καταργούνται τελείως οι Λιμενικοί Σταθμοί Κοιλάδας και Τολού.
5. Το Λιμεναρχείο Νεάπολης Βοιών αποκτάει δύο Λιμενικά Τμήματα: Π. Μονεμβασίας, το οποίο ήταν Λιμενικός Σταθμός και Κυθήρων. Επίσης αποκτάει δύο Λιμενικά Φυλάκια: Ελαφονήσου και Καψαλίου Κυθήρων, το οποίο επίσης ήταν Λιμενικός Σταθμός. Καταργούνται ο Λιμενικός Σταθμός Αγίας Πελαγίας και το Λιμενικό Φυλάκιο Διακοφτίου.
Τι σημαίνουν οι αλλαγές στην πράξη

Στην πράξη πολλές αλλαγές, που από πρώτη ματιά δεν έχουν σοβαρές επιπτώσεις, δημιουργούν σοβαρές «αναταράξεις» στο προσωπικό του ΛΣ αλλά και σε πολίτες καθώς ο Λιμενικός Σταθμός ήταν μια αυτοτελής μονάδα, που μπορούσε να εξυπηρετεί π.χ. νηολογήσεις σκαφών ή να διενεργεί εξετάσεις για άδεια χειριστή ταχυπλόου ενώ ταυτόχρονα αποτελούσε αυτοτελή μετάθεση.
Με τις αλλαγές, που γίνονται και εάν δεν υπάρξουν νέες τροποποιήσεις σε θέματα αρμοδιοτήτων των Λιμενικών Τμημάτων ή των Λιμενικών Φυλακίων θα πρέπει πλέον π.χ. οι κάτοικοι των Κυθήρων να πηγαίνουν στη Νεάπολη Βοιών για να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους σχετικά με το Λιμεναρχείο.
Το ίδιο θα συμβαίνει π.χ. και στην Αργολίδα καθώς όλοι θα πρέπει να μεταβαίνουν στο Ναύπλιο.

Ακόμα, χειρότερα για το προσωπικό του ΛΣ καθώς ενώ υπηρετεί στη Νεάπολη Βοιών θα μπορεί με μια απόφαση του Λιμενάρχη να σταλεί στο Λιμενικό Τμήμα Κυθήρων. Κατά συνέπεια θα πρέπει να μετακομίσει εκεί για όσο διάστημα διαρκεί η απόσπαση, που μπορεί να είναι μόνο για το καλοκαίρι και στη συνέχεια να επιστρέψει στο Λιμεναρχείο. Με δύο λόγια κάποιοι μπορεί να είναι υπό διαρκή μετακόμιση….

Αυτά, όμως, θα κριθούν από άλλα Προεδρικά Διατάγματα, που πρέπει να εκδοθούν στη συνέχεια….

Δεν υπάρχουν σχόλια: