Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Μικρά νησιά, μεγάλες φουρτούνες

πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Ανάστατοι οι κάτοικοι Κυθήρων και Αντικυθήρων με αφορμή τις πληροφορίες ότι καταργείται η ακτοπλοϊκή τους σύνδεση με τον Πειραιά. Διαμαρτυρία και από κατοίκους και φορείς της Ικαρίας για τα δικά τους ακτοπλοϊκά προβλήματα

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου


Τα συνεχή προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ιδιαίτερα στα απομακρυσμένα νησιά της χώρας, εξακολουθούν να προκαλούν τις έντονες αντιδράσεις και την ανησυχία των κατοίκων και των φορέων των νησιών.

Οι αντιδράσεις τους καταγράφονται με επιστολές και ψηφίσματα διαμαρτυρίας στον υπουργό Ναυτιλίας, με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και με παρεμβάσεις βουλευτών στη Βουλή, σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν ασφαλείς και επαρκείς ακτοπλοϊκές συνδέσεις με την ηπειρωτική χώρα.

Δύο από τα νησιά που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα είναι τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα πλανάται μια απειλή που αφορά τη διακοπή των επιδοτούμενων δρομολογίων του «Βιτσέντζος Κορνάρος», του μοναδικού πλοίου που ενώνει τα δύο νησιά με τον Πειραιά. Την Κυριακή μάλιστα προγραμματίζεται μεγάλη συγκέντρωση στα Κύθηρα και είναι πολύ πιθανόν οι κάτοικοι να αποφασίσουν και κινητοποιήσεις.

Παρέμβαση στο ζήτημα που έχει προκύψει έκανε και ο μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ με επιστολή που έστειλε στον υπουργό Ναυτιλίας στις 30 Δεκεμβρίου, ενώ ξεχωριστή επιστολή στον υπουργό έστειλαν και οι κάτοικοι των Αντικυθήρων. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας κατέθεσε στη Βουλή δύο αναφορές, με τις επιστολές του μητροπολίτη και των κατοίκων των Αντικυθήρων, και κάλεσε τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να δώσει απαντήσεις και στις δύο αυτές επιστολές.

Δώστε τώρα λύση

Ο μητροπολίτης στην επιστολή του αναφέρει ότι έφτασαν στ’ αυτιά τους πληροφορίες πως έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ της διαχειρίστριας εταιρείας του «Βιτσέντζος Κορνάρος» και της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΝΑ για λύση της σύμβασής του από το επιδοτούμενο δρομολόγιο των Κυθήρων-Αντικυθήρων-Κισσάμου.

Τονίζει ότι τα δύο νησιά είναι ανάστατα εν όψει ενός τέτοιου ενδεχομένου και εύχεται αυτή η πληροφορία να μην είναι αληθινή, ενώ απευθυνόμενος προσωπικά στον υπουργό Ναυτιλίας σημειώνει με νόημα ότι τόσο την επιτροπή που έχει συσταθεί από το δημοτικό συμβούλιο Κυθήρων-Αντικυθήρων όσο και αυτή από τα Κυθηραϊκά Σωματεία Αθηνών-Πειραιώς δεν τις έχει κάνει ακόμα δεκτές.

Ζητά, τέλος, από τον υπουργό να αποτραπεί η διάλυση της σύμβασης και να δοθεί παράταση μέχρι τον Οκτώβριο για να γίνει διαπραγμάτευση με κάποια άλλη εταιρεία, εφόσον η ΛΑΝΕ δηλώσει αδυναμία να προσφέρει τις υπηρεσίες της.

Οι κάτοικοι των Αντικυθήρων στη δική τους επιστολή χαρακτηρίζουν τη διακοπή της σύνδεσης του νησιού τους με τον Πειραιά και την Κρήτη «κορυφαία πράξη αναλγησίας ενός κράτους που δεν σέβεται τους ακρίτες του» και σημειώνουν ότι τα Αντικύθηρα είναι Ελλάδα και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να τους κάνει να φύγουν από τον τόπο που γεννήθηκαν.

Χαρακτηρίζουν «επιεικώς απαράδεκτη» τη συμπεριφορά του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη απέναντι σε αυτούς και το νησί τους και επισημαίνουν ότι με τις αποφάσεις του αναγκάζει να γυρίσουν 60 χρόνια πίσω, καθώς η γραμμή με τον Πειραιά υπάρχει από τη δεκαετία του 1950.

Ταξίδι οδύσσεια

Η Ικαρία είναι το επόμενο νησί με συνεχή προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, τα οποία εξέθεσε με πρόσφατη επιστολή του στον υπουργό Ναυτιλίας ο δήμαρχός της.

Στην επιστολή του καταγράφει αναλυτικά το ταξίδι-οδύσσεια 722 επιβατών με το πλοίο «European Express» στις 19 Δεκεμβρίου, το οποίο έφτασε στον Πειραιά με πολύωρη καθυστέρηση και με μηχανική βλάβη, όπως επίσης και ένα ανάλογο ταξίδι τον Νοέμβριο με το πλοίο «Θεόφιλος». Τέλος, επισημαίνει ότι οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών δικαιούνται να έχουν τακτική και ασφαλή συγκοινωνία και να μην είναι έρμαια των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Χθες εξάλλου η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αγνή Καλογερή έκανε γνωστό ότι οι κάτοικοι της Ικαρίας καταθέτουν στον υπουργό Ναυτιλίας, μέσω ενός ηλεκτρονικού ψηφίσματος, το αίτημά τους για πλοία που να τηρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις και τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η βουλευτής ζητά από τους κατοίκους των Φούρνων και της Σάμου να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη διαμαρτυρία.

* Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης και 13 βουλευτές κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Ναυτιλίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία πρόκειται να συζητηθεί αύριο Παρασκευή, για τα προβλήματα και την εφαρμογή της νησιωτικής πολιτικής.

Στην ερώτηση γίνεται αναφορά σε 7 σημαντικά ζητήματα, δύο εκ των οποίων αφορούν τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις των νησιών, και ερωτούν τι μέτρα έχουν λάβει για την εφαρμογή των νόμων του κράτους, τι ποινές θα εφαρμόσουν σε όσους συνεχίζουν να παρανομούν και πώς θα γίνει ο επανασχεδιασμός του δικτύου δρομολογίων με βάση την εξυπηρέτηση του χρήστη.

ch.papastath@efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: