Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Καταργούν την ακτοπλοϊκή γραμμή Πειραιάς-Κύθηρα - Αγώνας των Κυθήριων για τη σύνδεση με Πειραιά

Καταργούν την ακτοπλοϊκή γραμμή Πειραιάς-Κύθηρα
πηγή: left.gr
Σε κατάργηση της επιδοτούμενης ακτοπλοϊκής γραμμής Πειραιάς- Κύθηρα- Αντικύθηρα, προσανατολίζεται το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, αποκόβοντας τους κατοίκους του νησιού από το διοικητικό κέντρο.
Ακριβό σπορ, χαρακτήρισε την ακτοπλοϊκή σύνδεση, στην βουλή, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας χθες των κατοίκων του νησιού, παρόντος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα.
Η εταιρεία LANE, συμφερόντων Βαρδινογιάννη, επιδιώκει να πάρει πίσω την εγγυητική επιστολή ύψους 1,5 εκ. ευρώ, χωρίς να έχει την υποχρέωση να  δρομολογήσει νέο πλοίο, καταγγέλλει  ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αγώνας των Κυθήριων για τη σύνδεση με Πειραιά
πηγή: pireas2day.gr

Μεγάλη λαϊκή συνέλευση πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή το πρωί,  στην Ιερά Μονή της Μυρτιδιωτίσης, στα Κύθηρα, με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κυθήρων κ.κ Σεραφείμ για το ακτοπλοϊκό πρόβλημα του νησιού.

Όπως μετέδωσε το ADELIN 107.3 FM αρκετοί πολίτες του νησιού έδωσαν το παρόν ενώ σύσσωμο έδωσε το παρόν το δημοτικό συμβούλιο, ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι, η αντιπολίτευση στον Δήμο, εκπρόσωποι φορέων του νησιού, εκπρόσωποι την Κυθηραικών σωματείων καθώς και ο βουλευτής Α Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας,ο οποίος έφτασε από το Σάββατο στο νησί μαζί το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Νομαρχιακής Επιτροπής Πειραιά Ελένη Σταματάκη.

Όπως έγραψε αναλυτικά το Pireas2day.gr μια ημέρα νωρίτερα μιλώντας στην Βουλή ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανακοίνωσε την διακοπή της σύνδεσης των Κυθήρων και των Αντικυθήρων με τον Πειραιά χαρακτηρίζοντάς την ακριβή.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Καφενείο «Αστικόν» στον Ποταμό Κυθήρων, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με κατοίκους του νησιού, για τα προβλήματα που δημιουργεί η διακοπή της σύνδεσης των Κυθήρων και των Αντικυθήρων με τον Πειραιά και να καταθέσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, για την ακτοπλοϊα.

Στην λαϊκή συνέλευση η δημοτική αρχή ενημέρωσε για τις ενέργειες και τις επαφές που έχει κάνει και διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να μην χαθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση με Πειραιά.

Στη συνέχεια έγιναν τοποθετήσεις των φορέων και τι προτίθενται να πράξουν από εδώ και στο εξής.

Στην τοποθέτησή του Θοδωρής Δρίτσας, τόνισε την ανάγκη να αποτραπεί η απόφαση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και να διατηρηθεί η σύνδεση των νησιών με το διοικητικό τους κέντρο τον Πειραιά, καθώς και με το Καστέλι Κισσάμου Κρήτης,  μέσα από έναν ενιαίο αγώνα, στη βάση του ψηφίσματος των επτά σημείων που πρότεινε ο Μητροπολίτης και ομόφωνα ενέκρινε η συγκέντρωση.

Όλα συγκλίνουν πως μετά τις αποφάσεις του υπουργείου η κατάσταση είναι μονόδρομος και αφού έχουν εξαντληθεί όλες οι προσπάθειες να δοθεί μια πολιτική λύση αποφασίστηκε το θέμα να πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης κάτι που από την πρώτη στιγμή κίνησαν οι Αντικυθήριοι και πλέον μέσω αυτής της οδού να δοθεί λύση και να επανέλθει η γραμμή.

Αποφασίστηκε να συνταχθεί ψήφισμα στο οποίο θα αναφέρεται σε σημαντικά σημεία σε ότι αφορά το θέμα και να κοινοποιηθεί προς πάσα κατεύθυνση.
Υπήρξε και μια πρόταση για συλλογή υπογραφών από τους κατοίκους του νησιού αλλά και από Κυθήριους που μένουν Πειραιά και Αθήνα.

Η προσπάθεια όλων και ο αγώνας είναι κοινός με ένα στόχο την επιστροφή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης .

Έγινε σαφές από όλους ότι όλοι μαζί και ο καθένας από την μεριά του με τις δυνάμεις και τις ευθύνες που του αναλογούν θα πράξουν τα μέγιστα για το αυτονόητο συνταγματικό δικαίωμα σύνδεσης του νησιού των Κυθήρων και Αντικυθήρων με Πειραιά και Κρήτη.

Με πληροφορίες από το http://kithiraikanea.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: