Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Ευρωκάλπες στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών

πηγή: TVXS

Τροπολογία για την ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαϊου πριν από τις ευρωεκλογές κατέθεσε η κυβέρνηση. Η συζήτηση και η ψήφισή της θα  διεξαχθεί την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου. Ειδικότερα η τροπολογία προβλέπει τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών την προηγούμενη Κυριακή από εκείνη των ευρωεκλογών. Διπλές κάλπες θα στηθούν κατά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους ίδιους εφόρους.

Επιπλέον διαφοροποιείται η έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η οποία αρχίζει από την δημοσίευση του προεδρικού Διατάγματος που ορίζει την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας για τις ευρωεκλογές. Με την τροπολογία ρυθμίζεται επίσης το θέμα του διορισμού των αντιπροσώπων, της δικαστικής αρχής και των εφόρων τους. Επίσης παρατείνεται κατά δύο ημέρες ο απαιτούμενος χρόνος για την ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών από τον Άρειο Πάγο.

Η τροπολογία προβλέπει επίσης τη μη συμμετοχή (εκλέγειν και εκλέγεσθαι) των ομογενών και νομίμως διαμενόντων αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτών χωρών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών, που διαμένουν νόμιμα στη χώρα, στις δημοτικές εκλογές. Σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν μαζί την πρώτη Κυριακή (25 Μαϊου). Η απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει τις ημερομηνίες των εκλογών έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την αντιπολίτευση αλλά και από Δημάρχους και Περιφερειάρχες. Αντιδράσεις ωστόσο καταγράφονται και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: