Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Στα 1,3 τετράκις εκατομμύρια δραχμές οι γερμανικές οφειλές

πηγή: TVXS

Το 1,35 τετράκις εκατομμύρια δραχμές φτάνουν οι γερμανικές οφειλές, σύμφωνα με στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, που παρουσίασαν τα στοιχεία στην Επιτροπή Διεκδίκησης Γερμανικών Αποζημιώσεων της Βουλής.
Πρόκειται για ποσό που αφορά το έτος 1941 με πληθωριστική αξία, χωρίς να έχει γίνει αναγωγή σε σημερινές τιμές και χωρίς να έχει αφαιρεθεί η πληθωριστική αξία.
Σε μια άλλη εκτίμηση σε δολάρια, έχοντας αφαιρέσει την πληθωριστική αξία της δραχμής, τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος έκαναν λόγο για απαιτήσεις που φτάνουν μέχρι και τα 258 εκατομμύρια δολάρια σε τιμές Νοεμβρίου του 1941.
Για να γίνει αναγωγή σε σημερινά ποσά απαιτείται βαθιά τεχνική επεξεργασία από εμπειρογνώμονες και οικονομολόγους με την κάλυψη της Πολιτείας, όπως αναφέρθηκε
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος, σημείωσε ότι σχυρό όπλο υπέρ της χώρας για την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου είναι οι καταβολές που έκανε το Γ' Ράιχ αναγνωρίζοντας έτσι ουσιαστικά την απαίτηση της Ελλάδας.
Νωρίτερα, ο Μανώλης Γλέζος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, σχετικά με το αίτημά του για συνάντηση με τη γερμανίδα, διερωτήθηκε με νόημα «γιατί δεν θέλουν τη συνάντηση αυτή». «Το ζητάω γιατί θέλω να εκφράσω τη βούληση όσων έχουμε υποφέρει. Έχω ζήσει απευθείας τη φρίκη της ναζιστικής κατοχής και θέλω να ρωτήσω την κα. Μέρκελ πώς είναι δυνατόν να έχει εξοφλήσει τις αποζημιώσεις και τα κατοχικά δάνεια με τη Γιουγκοσλαβία και την Πολωνία και όχι με την Ελλάδα», τόνισε.
Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι θέλει τη φιλία των δύο λαών, ενώ ερωτώμενος για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, τη χαρακτήρισε ως μια ακόμα μορφή δανεισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: