Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Το χρέος είναι ευημερία, τα δάνεια ευτυχία, η άγνοια είναι δύναμη - Οργουελ

πηγή: TVXS

«Ο πόλεμος είναι ειρήνη», «Η ελευθερία είναι σκλαβιά», «Η άγνοια είναι δύναμη». Τα τρία συνθήματα του καθεστώτος του Μεγάλου Αδελφού στο 1984 του Τζορτζ Όργουελ θυμίζουν το σήμερα. Την Πέμπτη 10 Απριλίου η Ελλάδα βγήκε στις αγορές για να δανειστεί – με δυσμενείς σημειωτέον όρους – και το πανηγύρισε περίτρανα. Από κυβερνητικά στόματα, διεθνή και εγχώρια ΜΜΕ έγινε γνωστό πως πλέον: «Το χρέος είναι ευημερία», «Τα δάνεια είναι ευτυχία» και «Η έξοδος στις αγορές επιτυχία». Η άγνοια συνεχίζει να είναι δύναμη.

«Η υποδοχή του 5ετούς ομολόγου ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ελάχιστοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρναμε, όμως τα καταφέραμε, αφήνοντας πίσω κάποιους στη μιζέρια τους» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τη «δοκιμαστική» - και κατά τον ίδιο - έξοδο της χώρας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές τονίζοντας ότι «ανοίξαμε το δρόμο για φθηνότερο δανεισμό στο μέλλον». «Η εμπιστοσύνη στην πατρίδα μας επισφραγίσθηκε από τον πιο αντικειμενικό κριτή: από τις ίδιες τις αγορές» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Πρόκειται για τις ίδιες αγορές που είχαν κλείσει την πόρτα στην Ελλάδα του χρέους  της τάξης του 120% του ΑΕΠ αλλά την άνοιξαν για την Ελλάδα του χρέους της τάξης του 170% του ΑΕΠ. Αναλυτές κάνουν λόγο για μια εμπιστοσύνη με το αζημίωτο καθώς βγήκαμε στις αγορές με ομόλογα που με ρήτρα υπάγονται στο αγγλικό κι όχι το ελληνικό δίκαιο. Εξισώνονται λοιπόν με ομόλογα του επίσημου τομέα κι αν δεν αποπληρωθούν στο ακέραιο η χώρα κινδυνεύει με ταυτόχρονη πτώχευση όλων των ομολόγων. (Διαβάστε αναλυτικά: Το μυστικό: Η «Έξοδος» στις αγορές με το Αγγλικό Δίκαιο)

Πιο πανηγυρικοί από του πρωθυπουργού ήταν οι τόνοι του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου που έκανε λόγο για «χειροπιαστή αλλαγή σελίδας». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συγκυβερνώντος ΠΑΣΟΚ «οι αγορές ψήφισαν Ελλάδα» και η έξοδος της χώρας μας σε αυτές ήταν πιο επιτυχημένη από την αντίστοιχη της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας». Επιπλέον οι αγορές επιβεβαίωσαν ότι «το χρέος είναι απολύτως βιώσιμο».

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα προχώρησε σε αναδιάρθρωση του χρέους της πριν δυο χρόνια. Παρόλα αυτά εξακολουθεί να έχει ένα από τα μεγαλύτερα χρέη ως ποσοστό του ΑΕΠ στον κόσμο αλλά και το υψηλότερο χρέος που είχε ποτέ στην ιστορία της. Σύμφωνα με τον χρηματιστηριακό αναλυτή Πάνο Παναγιώτου η κυβέρνηση επέλεξε την έξοδο στις αγορές: «για να εξυπηρετηθούν οι οικονομικές ανάγκες καθώς τα χρηματοδοτικά κενά είναι δεδομένα (...) και το χρέος μη βιώσιμο».

Η σημερινή είναι μια πολύ σημαντική ημέρα γιατί «πλησιάζουμε στο τέλος της προσπάθειας» εκτίμησε ο υπ. Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ενώ σύμφωνα με τον υπ. Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα «η ελληνική οικονομία δείχνει τα πρώτα σημάδια ισορροπίας και ανάκαμψης». «Ανακτάται η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας και επαληθεύεται η εμπιστοσύνη» τόνισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Την ίδια ώρα κυβερνητικοί κύκλοι διέρρεαν σε διεθνή ΜΜΕ ότι η έκδοση ομολόγων είναι ένα συμβολικό βήμα καθώς «η Αθήνα θέλει να απαλλαγεί από την τρόικα». Τις προηγούμενες εξάλλου ημέρες κυβερνητικά χείλη υπόσχονταν ότι έξοδος στις αγορές σημαίνει έξοδος από το Μνημόνιο.

Τις προ της εξόδου ημέρες η κυβέρνηση τηρούσε στάση «σφίγγας» αναφορικά με την κίνηση αυτή. Παραδόξως μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ άφησε στην άκρη στα δημοσιεύματα περί χρηματοδοτικών κενών, νέας βοήθειας και νέου Μνημονίου και άρχισε να ασχολείται επισταμένα με το ελληνικό εγχείρημα στο οποίο σήμερα αφιέρωσε διθυραμβικούς τίτλους.

«Ανάρπαστα έγιναν ελληνικά ομόλογα αξίας 3 δισ. ευρώ» σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο των Financial Times που κάνουν λόγο για εντυπωσιακή ζήτηση για τα ομόλογα χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης. Το Bloomberg τονίζει τη σημαντική αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού σε χαμηλά 4 και πλέον ετών. «Η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω μιας εκπληκτικής οικονομικής επιστροφής» σχολιάζει το Reuters. «Η επιστροφή των Ελλήνων» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Süddeutsche Zeitung ενώ «τεράστιο ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα» βλέπει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Διαβάστε επίσης:
Υπερτριπλάσιο του προ κρίσης το κόστος της «εξόδου» στις αγορές

Δεν υπάρχουν σχόλια: