Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Ενωση Ξενοδοχων Υδρας - Δελτιο Τυπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ένωση Ξενοδόχων Ύδρας παρακολουθεί με προβληματισμό και ανησυχία τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα έντασης και καταγγελιών, που θίγουν τον κλάδο των Τουριστικών Επαγγελμάτων και Δραστηριοτήτων και εκθέτουν το νησί μας και μάλιστα στο επίκεντρο της τουριστικής περιόδου, που για τις περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου, περιορίζεται σε τρεις μόλις μήνες.
Τα περιστατικά αυτά έχουν σοβαρότατο αντίκτυπο στην τουριστική κίνηση του νησιού.
Αυτό πρέπει να σταματήσει και να αντιμετωπιστεί.
Το πλέον πρόσφατο δυσάρεστο περιστατικό συνέβη  Σάββατο-Κυριακή 12-13 Ιουλίου στο Castello, με αλλεπάλληλες μηνύσεις και αυτόφωρη διαδικασία, ενώ στους χώρους του πραγματοποιούνταν δεξίωση γάμου με την παρουσία δεκάδων προσκεκλημένων από όλη τη χώρα.     
Τέτοια περιστατικά εκθέτουν το νησί μας στα μάτια των επισκεπτών, δίνοντας εικόνα αφιλόξενου τόπου.
Ταυτόχρονα αναδεικνύουν το σοβαρό θεσμικό και ρυθμιστικό κενό που υπάρχει.
Η Ένωση ευνοεί και ενθαρρύνει  τη λειτουργία μονάδων που προάγουν την ποιότητα στο τουριστικό προϊόν του νησιού μας και σέβονται την κλίμακα και την αρχιτεκτονική και αισθητική ιδιαιτερότητα του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της Ύδρας.
Όλες βεβαίως οι δραστηριότητες πρέπει να διαθέτουν νόμιμες άδειες αλλά και να τις εφοδιάζονται με σύντομες διαδικασίες, χωρίς τη γνωστή γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί τους πάντες.
Πρέπει να σταματήσει η ανασφάλεια που βιώνουν οι επιχειρηματίες του Τουρισμού στο νησί, το κλίμα καχυποψίας μεταξύ επαγγελματιών και αρμοδίων αρχών και τέλος η πρόκληση ερίδων μεταξύ "αντιτιθέμενων" δραστηριοτήτων και δικαιωμάτων.
Η Ένωση ευνοεί και ενθαρρύνει τη σημερινή και τη νέα Δημοτική Αρχή για τη λήψη πρωτοβουλιών υιοθέτησης ενός ξεκάθαρου Ρυθμιστικού Πλαισίου για το νησί μας.
Πρέπει επιτέλους να κινηθεί η διαδικασία έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος, που θα ξεκαθαρίζει τις χρήσεις γης, τους τυχόν  περιορισμούς, τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες, τις ζώνες δραστηριοτήτων κλπ.
Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί  μια δίκαιη και εύλογη ισορροπία μεταξύ τυχόν αντιτιθέμενων δικαιωμάτων, συμφερόντων ή λειτουργιών και θα σταματήσουν εντάσεις και αντιδικίες που ταλαιπωρούν κατοίκους -μόνιμους ή εποχικούς-, επιχειρηματίες και  εκθέτουν ανεπανόρθωτα το νησί στα μάτια των επισκεπτών του.

Για την ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΥΔΡΑΣ

Μαρία Κλαδάκη-Πιερρουτσάκου                                                       Νικόλαος Σκουλής
Πρόεδρος                                                                                            Γεν. Γραμματέας

Δεν υπάρχουν σχόλια: