Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Αναβολή κατά ένα μήνα της α' δόσης του ΕΝΦΙΑ

πηγή:  Εφημερίδα των Συντακτών

Τα πολλά λάθη οδήγησαν την κυβέρνηση να πάρει τη σχετική απόφαση ώστε να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές. Παράλληλα, η θύελλα των αντιδράσεων προκάλεσε νευρική κρίση στο Μαξίμου το οποίο έσπευσε να δώσει εντολή «να επανέλθει ο φόρος στα περυσινά επίπεδα» σε οικόπεδα, χωράφια και κατοικίες της περιφέρειας.


Την αναβολή για ένα μήνα της καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ ώστε να διορθωθούν τα λάθη και να γίνουν αναγκαίες προσαρμογές δίχως να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες ανακοίνωσε ο Ευ. Βενιζέλος σήμερα το πρωί, εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου και μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε επίσης ότι στις 25 Αυγούστου θα συνέλθει σε πρώτη συνεδρίαση το Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης που έχει συσταθεί με πρότασή του και στο οποίο μετέχουν όλα τα συναρμόδια υπουργεία και οι παραγωγικοί φορείς «με στόχο την προώθηση ολοκληρωμένων πολιτικών που μειώνουν την ανεργία, δημιουργούν νέες και διασφαλίζουν υφιστάμενες θέσεις εργασίας καθώς προφανώς δεν αρκούν τα μέτρα προσωρινής απασχόλησης και στήριξης των ανέργων».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίηση του, γιατί χθες η κυβέρνηση «επισημοποίησε τη συνέχιση των μέτρων στήριξης των ανέργων που είχαν ξεκινήσει εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο με κορμό τον ΟΑΕΔ και αφετηρία τις προτάσεις που είχε εισηγηθεί η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ».
Τρέχουν να σβήσουν τις φωτιές του ΕΝΦΙΑ
Τη «φωτιά» που η ίδια έβαλε με τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα τρέχει να «σβήσει» η κυβέρνηση, παίρνοντας πίσω τα εκκαθαριστικά με τις εξωφρενικές επιβαρύνσεις σε οικόπεδα, χωράφια και κατοικίες της περιφέρειας, εκδίδοντας καινούργια και σε πιο λογικές τιμές…
Πάντως, το φιάσκο με τα τερατώδη λάθη του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) έχει προκαλέσει σεισμό στο Μαξίμου.
Η νέα εκκαθάριση που δρομολογείται θα γίνει με βάση τις αξίες του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) του 2013 και αφορά περισσότερους από 4.000 οικισμούς, οι οποίοι βρίσκονται σε 457 περιοχές της χώρας.
Από την περασμένη εβδομάδα που αναρτήθηκαν στο taxisnet οι υποχρεώσεις των φορολογουμένων για τα ακίνητα, τα μηνύματα δυσφορίας από τους φορολογούμενους προς τους βουλευτές αλλά και τα κομματικά επιτελεία των δύο κυβερνητικών εταίρων ήταν καταιγιστικά. Εντούτοις, το μέγαρο Μαξίμου είχε την εντύπωση ότι πρόκειται για μεμονωμένες αστοχίες και λάθη που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν εκ των υστέρων, μετά την έναρξη καταβολής των οφειλών, ώστε να διατηρηθεί αναλλοίωτο το πρόγραμμα είσπραξης των δημόσιων εσόδων. Πλην όμως τα λάθη υπερέβησαν όλες τις κυβερνητικές εκτιμήσεις και ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, μετά από εντολή του κ. Σαμαρά, δήλωσε στη Βουλή ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: