Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Αίτημα ομάδας Υδραίων Ιστορικών προς Δημοτικό Συμβούλιο Ύδρας!

Ύδρα 6 Οκτωβρίου 2014

ΠΡΟΣ: Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου
Δήμου Ύδρας,
Τους Δημοτικούς Συμβούλους των συνδυασμών «Για την Ύδρα»,
«Η Αλήθεια για την Ύδρα» και
«Οικολόγοι Ύδρας»
ΕΝΤΑΥΘΑ


 Αξιότιμοι κύριοι,
Με αφορμή την συμπλήρωση των εβδομήντα (70) χρόνων από την λήξη της Γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα και την συμπλήρωση εβδομήντα (70) χρόνων από την εκτέλεση Υδραίων συμπατριωτών μας στο στρατόπεδο Εξαμίλια της Κορίνθου (23 Ιουλίου 1944) θα θέλαμε να καταθέσουμε προς ψήφιση στο σώμα του Δημοτικού μας Συμβουλίου δύο άκρως επίκαιρα θέματα:
Σε συνέχεια άλλων επιστολών των τελευταίων τριάντα (30) ετών (!!) επαναφέρουμε το θέμα της αποκατάστασης και συμπλήρωσης της στήλης των Υδραίων πεσόντων της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 η οποία βρίσκεται στην πλατεία μεταξύ του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου και του αρχοντικού Ραφαλιά.
Με πρωτοβουλία των Υδραίων Ιστορικών, Μαρίας Βούλγαρη και Ιωάννη Παπαχατζή, σε συνεργασία με την Διευθύντρια του ΙΑΜΥ,
Ιστορικό-Αρχειονόμο κα. Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου και την Κινηματογραφική Λέσχη Ύδρας σας γνωστοποιούμε την πρόθεσή μας να διοργανωθεί στην Ύδρα τις ημέρες του εορτασμού της εθνικής μας επετείου (επικρατέστερη ημερομηνία και ώρα το απόγευμα της 28ης Οκτωβρίου 2014) μία θεματική βραδιά για την συμβολή και συμμετοχή Υδραίων συμπατριωτών μας στην Εθνική Αντίσταση 1941-1944. Η βραδιά θα περιλαμβάνει ιστορικές αναφορές στην περίοδο αυτή από τους ομιλητές και προβολή σχετικού ντοκιμαντέρ.
Για το πρώτο θέμα προς ψήφιση σας παραθέτουμε ένα σύντομο ιστορικό για να είστε πλήρως ενημερωμένοι για την πορεία του τα τελευταία τριάντα (30) χρόνια:
Επί δημαρχίας Θεόφιλου Σαΐτη και σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε εν έτει 1984, αποφασίστηκε ομόφωνα η ανέγερση αναμνηστικής στήλης στην πλατεία βορείως του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου και η ονοματοδοσία της σχετικής πλατείας σε «Πλατεία Εθνικής Αντίστασης 1941-1944». Το επόμενο έτος ο κ. Θεμιστοκλής Ε.Ραφαλιάς απέστειλε στον Δήμο ενημερωτική επιστολή με τα ονόματα των πεσόντων κατά τα έτη 1941-1944. Μετά το πέρας εννέα (9) χρόνων (1994) στήθηκε προχείρως ελλιπής ως προς τα ονόματα αναμνηστική στήλη σε διαφορετικό σημείο από αυτό που είχε προαποφασιστεί κατά το 1984. Κατά τα έτη 1995 και 1997 ο κ. Ευστάθιος Δ. Γεώργας με σχετικές επιστολές είχε εκφράσει την επιθυμία υλοποίησης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του έτους 1984. Επιπροσθέτως, κατά τη διάρκεια του έτους 1995 ο κ.Θεόδωρος Κρεμαστιώτης απέστειλε στον τότε Δήμαρχο κ. Κων/νο Αναστόπουλο δύο (2 ) επιστολές και έθιξε εκ νέου το θέμα της αναμνηστικής στήλης συμπληρώνοντας τα ιστορικά στοιχεία σχετικά με τα ονόματα των απολεσθέντων αλλά για άλλη μια φορά τα αιτήματα ρίχτηκαν στον Καιάδα της αγνωμοσύνης. Τέλος, εν έτει 2009 ο τότε Δήμαρχος κ. Κων/νος Γ.Αναστόπουλος έθεσε το θέμα προς ιστορική έρευνα σε ομάδα ειδημόνων με απώτερο σκοπό την επίρρωση του καταλόγου των ονομάτων που είχε αποστείλει ο κ. Θ. Κρεμαστιώτης.
Ακόμα και ο πιο απλός αναγνώστης καταλαβαίνει από τα παραπάνω πως το θέμα αυτό, που αδικαιολόγητα εκκρεμεί εδώ και τριάντα (30) χρόνια, πρέπει επιτέλους να διευθετηθεί, ούτως ώστε να αποκατασταθεί η τιμή και η μνήμη γενναίων Υδραίων συμπολιτών μας που θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της πατρίδας μας, ακολουθώντας το παράδειγμα των Υδραίων Ηρώων του 1821.
Για το δεύτερο θέμα προς ψήφιση παρακαλούμε όπως συμπεριλάβετε την παραπάνω θεματική βραδιά στο πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων που ενδεχομένως θα εκδώσει ο Δήμος Ύδρας.
Κλείνοντας θα θέλαμε να σας τονίσουμε τόσο την ιστορική αλλά και την επετειακή σημασία της υπερψήφισης των δύο παραπάνω αιτημάτων καθώς και την ανάγκη να υλοποιηθούν άμεσα στα πλαίσια του φετινού εορτασμού της Εθνικής μας επετείου για να μην χαθεί ο επίκαιρος χαρακτήρας τους και να μην υπάρξει νέα αναβολή-καθυστέρηση στην ήδη ανεπίτρεπτα παρατεταμένη εκκρεμότητα των τριάντα (30) ετών.

Σας επισυνάπτουμε όλα τα σχετικά έγγραφα, επιστολές, ιστορική έρευνα που στηρίζουν τα παραπάνω αιτήματα.

Οι αιτούντες
Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου
Διευθύντρια ΙΑΜΥ, Ιστορικός/Αρχειονόμος
Μαρία Βούλγαρη - Ιστορικός/Φιλόλογος
Ιωάννης Παπαχατζής - Ιστορικός/Φιλόλογος

πηγή: hydranews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: