Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Στις 17 Δεκεμβρίου η πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

πηγή: stokokkino.gr

Μία ημέρα μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού (με 155 βουλευτές) και αμέσως μετά την ανακοίνωση του Eurogroup για δίμηνη παράταση στην Ελλάδα, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει εσπευσμένα σε διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ποντάροντας στο ότι θα καταφέρει να βρει τους 180 ψήφους που απαιτούνται και να υπερβεί τα αδιέξοδα τα οποία αντιμετωπίζει.

Κατά την πρώτη ψηφοφορία στις 17 Δεκεμβρίου, χρειάζονται 200 βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ του υποψηφίου, αν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες, και στην δεύτερη ψηφοφορία στις 22 Δεκεμβρίου) απαιτείται η πλειοψηφία των 2/3 του συνολικού αριθμού των βουλευτών.

Αν και στην δεύτερη ψηφοφορία δεν βρεθούν οι απαιτούμενοι βουλευτές τότε θα πάμε στην τρίτη ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί στις 27 Δεκεμβρίου όπου θα απαιτείται πλέον πλειοψηφία των 180 βουλευτών.

Αν δεν επιτευχθεί και στην τρίτη η αυξημένη πλειοψηφία που χρειάζεται για την εκλογή προέδρου, η βουλή διαλύεται μέσα σε δέκα ημέρες και προκηρύσσονται εθνικές εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: