Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Δεν είναι οι Έλληνες, είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε

του Πέτρου Κατσάκου
πηγή: left.gr


Όταν ο Γερμανός οικονομολόγος Heiner Flassbeck επεσήμανε πως «πλεόνασμα της Γερμανίας είναι το έλλειμμα των εταίρων της» κάποιοι συμπατριώτες του έδειχναν να καταλαβαίνουν περισσότερα από ορισμένους δικούς μας.
Και η αντίληψη αυτή αποτυπώθηκε στο μέγεθος και τη μαχητικότητα της χθεσινής διαδήλωσης που μετέτρεψε την Φρανκφούρτη σε πεδίο μάχης.
Χιλιάδες Γερμανοί και Ευρωπαίοι αντιτάχθηκαν δυναμικά στη λογική των «θεσμών» και των πελατών τους που επιμένει στην υποταγή όλης της Ευρώπης σε ένα χρέος που δεν μπορεί να αποπληρωθεί ποτέ. «Το να είσαι αλληλέγγυος με τους Έλληνες και την κυβέρνησή τους δεν σημαίνει τίποτα λιγότερο από το να είσαι αλληλέγγυος με μία Ευρώπη η οποία από τώρα και στο εξής υποβάλλεται σε μία διαδικασία εκδημοκρατισμού» ανέφερε το κάλεσμα των οργανωτών της χθεσινής διαδήλωσης επιχειρώντας να απενοχοποιήσει τους «απροσάρμοστους κηφήνες των Βαλκανίων» και να καταδείξει στους «ηλίθιους» της γηραιάς ηπείρου τους πραγματικούς υπαίτιους της κρίσης.
Ναι, λοιπόν, ο καπιταλισμός είναι και όχι οι Έλληνες.
Και στα καθ' ημάς, είναι ο ελληνικού τύπου κρατικοδίαιτος καπιταλισμός και οι συνδαιτημόνες του και όχι οι Έλληνες εργαζόμενοι οι υπαίτιοι της εγχώριας κρίσης και των ελλειμμάτων.
Χωρίς κανένα σχέδιο για τη μελλοντική ανάπτυξη της χώρας, τα χαμηλότερα και μεσαία στρώματα της χώρας κλήθηκαν να ξαναχτίσουν τα ερείπια του καπιταλισμού, έχοντας απέναντι τους υπεύθυνους της κρίσης να δείχνουν με το δάχτυλο την εργατική τάξη, βάζοντας στο τραπέζι εξωφρενικά πλαστά διλήμματα, όπως λιτότητα ή πτώχευση και νεοφιλελευθερισμός ή καταστροφή. Στο όνομα του χρέους ζήτησαν από τα ίδια αυτά στρώματα να πληρώνουν μέχρι και την τελευταία σταγόνα του αίματός τους.
Αυτή λοιπόν η ευθύνη των χρεών, ήρθε η ώρα να επιστραφεί προς τους πραγματικούς οφειλέτες, που δεν είναι άλλοι από τους ίδιους τους θεσμούς, τις χρηματοοικονομικές αγορές, τις κυβερνήσεις τους, τις διεφθαρμένες ελίτ -οπουδήποτε και οποιοιδήποτε και αν είναι- και η λογική που τους συνδέει.
Το μήνυμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου είναι ξεκάθαρο: Δεν πληρώνουμε εμείς το χρέος τους. Το χρέος να το πληρώσουν οι εγχώριοι και αλλοδαποί δημιουργοί του. Σήμερα στην Ελλάδα, αύριο στην Ισπανία, την Πορτογαλία και όπου αλλού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: